PREMINULA SUDIJA KOJA JE OSUDILA DAVIDA KOMŠIĆA! Njena poruka sa suđenja SNAŽNO ODJEKNULA, biće večno pamćena
Ilustracija, Foto: Profimedia

U 56. GODINI ŽIVOTA

PREMINULA SUDIJA KOJA JE OSUDILA DAVIDA KOMŠIĆA! Njena poruka sa suđenja SNAŽNO ODJEKNULA, biće večno pamćena

Suprug sudije Mazalin je advokat Ivica Mazalin, a imaju dvoje dece

Objavljeno:

Juče je u Zagrebu nakon teške bolesti preminula sudija Kaznenog odeljenja zagrebačkog Županijskog suda i predsednica Odeljenja za mlade tog suda 56-godišnja Sanja Mazalin, objavio je Jutarnji list.

Mazalin je javnosti poznata sa suđenja Tomislavu Sauchi i Davidu Komšiću.

Poruka sa suđenja Komšiću snažno odjeknula

Sudija Sanja Mazalin, koja je osudila Davida Komšića na 30 godina zatvora jer je ubio trudnu Kristinu Krupljan, zadavši joj 88 uboda nožem, dala je nadu da je pravda (iako u Hrvatskoj retko) ipak (bar danas) dostižna.

I ne samo to, ova sudija Kaznenog odeljenja Županijskog suda u Zagrebu na kraju je uputila snažnu poruku svima.

"Kad se odmaknemo od stručnih objašnjenja, ovo je velika tragedija. Ovo je strahota. Tragedija je i što je tu mladu devojku, koja je nosila još jedan život u sebi, života lišio jedan mladi čovek. Taj čin je zavio u crno ne samo njenu i njegovu porodicu već i celo društvo. Svaki ovakav zločin ostavlja tragove na svima nama. Živeti u ovakvom društvo, nitko ne želi.

Ako želimo pošten svet, gde nulta tolerancija nije samo slovo na papiru, onda trebamo reći da je ključna uloga roditelja da decu odgajaju. A pogotovo tinejdžere, koje nije dobro preliberalno odgajati. Deci je nužno postaviti granice. Kad svi uočimo neki problem, neku agresiju, nemojmo je ignorisati. Nemojmo zataškavati probleme. Probleme treba realno sagledati i reagovati.

U današnje vreme kad je uspeh prihvatljiv jedino kad dolazi preko noći, mladima trebamo ukazivati na ono što je dobro i ispravno, na nužnost tolerancije prema različitim stavovima. Nikad ne tolerišimo nasilje. Ni kući, ni u porodici, ni na poslu, nigde.

Došlo je do ozbiljnih anomalija u sistemu i ozbiljnih poremećenosti u društvu", zaključila je sudija obrazlaganjem presude.

Sauchu je pitala je li se izduvao

Bivši predstojnik premijerovog Ureda Tomislav Saucha je zbog lažiranja putnih naloga u aferi Dnevnice nepravomoćno osuđen na tri godine, dok je njegova nekadašnja sekretarica Sandra Zeljko dobila četiri i po godine zatvora.

Dosuđena im je i sigurnosna mera zabrane obavljanja službene dužnosti, a državi će morati da vrate novac izvučen preko lažnih putnih naloga.

Na jednom ročištu Mazalin je pitala Sauchu je li se izduvao, kako bi se ročište moglo nastaviti.

Na sedam godina zatvora osudila je Miroslava Tomasa za ubistvo brata blizanca Vedrana u zajedničkom stanu u Zagrebu u novogodišnjoj noći 2013. godine, a kaznu je potvrdio i Vrhovni sud.

Ovim je riječima oslobodila optuženika:

"Pamet u glavu. Imate porodične prilike koje od Vas zahtevaju besprekoran život, dvoje dece, suprugu, podršku porodicei nadam se da Vam je ovo iskustvo bilo dovoljno. I napominjem, ovo je nepravomoćna presuda... Sud nije imao dokaze da ste Vi počinili četiri razbojništva koja su Vam se stavljala na teret i zato Vas je oslobodio optužbi", rekla je Mazalin, ali i dodala da veruje iskazima žrtava, ali ne može sa 100-postotnom sigurnošću verovati da je upravo on razbojnik, podsetio je Jutarnji.

Njen otac je bio nekadašnji gradonačelnik Zagreba

Sanja Mazalin dugo je bila sudija, prvo Opštinskog kaznenog, a potom zagrebačkog Županijskog suda. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1988. godine. Nakon što je diplomirala, volontirala je, a potom i stažirala na zagrebačkom Opštinskom sudu, a nakon toga je postala sudija Opštinskog kaznenog suda. Od 2005. godine postala je predsednica Kaznenog odeljenja Opštinskog kaznenog suda, a 2009. godine imenovana je sudijom zagrebačkog Županijskog suda.

Suprug sudije Mazalin je advokat Ivica Mazalin, a imaju dvoje dece. Otac sudije Mazalin je Mato Mikić, nekadašnji gradonačelnik Zagreba, koji je preminuo 2019. godine.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.