HAOS U HRVATSKOM PARLAMENTU: Izglasane izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (VIDEO)
Hrvatski sabor, Foto: Printscreen/Youtube/Internet TV Hrvatskoga sabora

SEDNICA

HAOS U HRVATSKOM PARLAMENTU: Izglasane izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (VIDEO)

Poslanici Mosta su nakon glasanja napustili skupštinu

Objavljeno: 13:50h

Hrvatski sabor nastavio je 9. sednicu glasanjem o razmatranim tačkama dnevnog reda. Među njima su Konačni predlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i predlog da se Davorko Vidović imenuje za potpredsednika Skupštine.

Miro Bulj je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nazvao prevarom pod plaštom zaštite od bolesti.

- Ovom prilikom želim da kažem ljudima da su donedavno govorili da neće biti potrebni kovid sertifikati, uveli su ih preko noći bez dvotrećinske većine, protivzakonito. Ovim zakonom ubijate demokratiju, ugrožavate prava i slobode. Pozivam građane, izađite i potpišite referendum - rekao je Bulj, na šta je Dario Hrebak konstatovao da se radi o kršenju poslovnika.

Svi znamo da može da dobije kovid sertifikat, vakcinisan je ili testiran, kao što je gospodin Capak otpisao svoju izolaciju kada je morao da digne ruku na vladajuću stranku - rekla je Marija Selak Raspudić, govoreći o Hrebaku. Sandra Benčić je navela da pozivaju na vakcinaciju i podršku merama, ali ne mogu da se slože da većina samostalno odlučuje.

- Suočavamo se sa dve krajnosti. Jedno je ono što kolega Bulj i njegove kolege koji se protive vakcinaciji i merama kažu, smatramo neodgovornim. S druge strane, imamo HDZ. Moramo da se borimo za vladavinu prava, ne možemo da odbacimo ustavne vrednosti jer smo suočeni sa pandemijom - rekla je ona.

- Ono što smo mi ponudili na referendumu je ono za šta se zalažete. Vi ste političke kukavice koje se kriju iza teških reči – odgovorio je Selak Raspudić. - Još jednom ste dokazali da je HDZ star. Držite se skuta Plenkovića i Štaba - odgovorio je Nino Raspudić. Anka Mrak-Taritaš je rekla da "nešto što krene naopako ne može dobro da se završi".

- Došao si do zida. U Hrvatskoj je preminuo grad veličine Makarske. Upozorili smo vas, da je nacija vakcinisana ne bismo razgovarali o potvrdama. Prekasno ste došli u Sabor, trebali ste pre godinu dana - navela je ona u poruci HDZ-u i vladajućima.

- Iskustvo pokazuje da vlade širom sveta često nanose više štete nego koristi - rekao je Stiven Nikola Bartulica i ocenio da je broj umrlih veliki jer rizične grupe nisu dovoljno vakcinisane.

- Vidimo da smo na veoma klizavom terenu. Zavičajni pokret će biti protiv zakona, ova rasprava je odložena - naveo je on. - Odluke se moraju donositi dvotrećinskom većinom da vi sa svojom kompromitovanom većinom ne možete to da uradite na ovaj način - rekao je Grmoja, a potom ga je Jandroković prekinuo i dao treću opomenu.

– Ovo je pokazatelj koliko se plaše referenduma, pozivam vas sve da izađete i kažete mnogo – dodao je Grmoja, a Jandroković je pokušao da ga ućutka.

- Danas je jedan od najsramnijih dana u Saboru ikada i potpuno ćete poniziti ovaj parlament i legalizovati nezakonito nasilje - rekao je Selak Raspudić i dobio i treću opomenu. Treću opomenu dobio je i Marin Miletić.

- Ovo se neće završiti sutra, ovo će trajati. Ovo je opaka bolest, kao i opake namere naših kolega da dobiju političke poene – rekao je Milorad Pupovac. - Očekivao sam od vas glas razuma, a ne laži - rekao je Božo Petrov Pupovcu. Jandroković je pokušao da ga prekine i dao mu dve opomene. Selak Raspudić je ustao, ali ju je Jandroković upozorio da sedne.

- Vadi me napolje! – uzviknula je i nastavila da govori na Jandrokovićevo negodovanje. Krešo Beljak je izjavio da je "užasnut diskusijom i ponašanjem". - Čudi me da niste reagovali i pozvali čuvara - rekao je Jandrokoviću.

- Da ste za ovo krivi vi iz HDZ-a, istina je - dodao je. Jandroković mu je zahvalio i naveo da je "malo smirio strasti". Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Za je glasalo 77 poslanika, a protiv 27 poslanika. Poslanici Mosta su nakon glasanja napustili skupštinu. Uoči današnje sednice na Markovom trgu u 8 časova okupili su se demonstranti protiv vakcinacije dece.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.