FRANJO TUĐMAN PREMINUO PRE 22. GODINE! Plenković obeležio godišnjicu prvog hrvatskog predsednika
Franjo Tuđman, Foto: Printscreen/Youtube

OBELEŽAAVNJE

FRANJO TUĐMAN PREMINUO PRE 22. GODINE! Plenković obeležio godišnjicu prvog hrvatskog predsednika

Rođen je 14. maja 1922. godine u Velikom Trgovišću, a preminuo 10. decembra 1999. godine u Zagrebu

Objavljeno:

Danas se obležava 22. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Franjo Tuđman bio je jugoslovenski i hrvatski istoričar i političar, osnivač i prvi predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), te prvi predsednik Republike Hrvatske.

Rođen je 14. maja 1922. godine u Velikom Trgovišću, a preminuo 10. decembra 1999. godine u Zagrebu. Iz braka sa Ankicom Tuđman imao je sinove Miroslava i Stjepana, te ćerku Nevenku.

Bio je član Narodnooslobodilačke borbe i Saveza komunista Jugoslavije, sve dok zbog nacionalističkih ideja koje je objavljivao u svojim radovima nije isključen iz stranke.

Godine 1989. osnovao je Hrvatsku demokratsku zajednicu čiji je lider bio sve do svoje smrti.

Na prvim višestranačkim izborima izabran je za predsednika Socijalističke Republike Hrvatske, a nakon proglašenja nezavisnosti izabran je za prvog predsednika samostalne Republike Hrvatske.

Tu dužnost je obavljao do decembra 1999. godine. Bio je vrhovni komandant hrvatske vojske tokom rata na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Plenković obeležeio godišnjicu smrti

Hrvatski premijer i lider HDZ Andrej Plenković sa saradnicima položio je danas venac na grob Franje Tuđmana, na zagrebačkom Mirogoju, povodom 22. godišnjice od njegove smrti i poručio da je bio prvi predsednik samostalne Hrvatske koji je preuzeo odgovornost za državu i narod u, kako je naveo, vrlo kompleksnim medunarodnim okolnostima.

Tuđman je, rekao je Plenković, bio na celu države kada su se "oslobadale okupirane teritorije te postavio je temelje razvoja hrvatske demokratije".

Andrej Plenković
foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON / POOL

Plenković je rekao da je Tuđman, prvi predsednik samostalne Hrvatske, bio onaj koji je postavio temelje razvoja hrvatske demokratije, izgradnje institucija, pluralizma, socijalno-tržišne ekonomije i da je zemlju usmerio ka EU i NATO.

Naveo je da se danas, nakon 22 godine od Tuđmanove smrti, može, kako je kazao, realno oceniti njegov značaj u istoriji hrvatskog naroda i savremene hrvatske države.

"Stoga smo danas ovde i kao sledbenici njegove doktrine i njegove ideje o Hrvatskoj sa velikom obavezom da, u vreme kada mi uživamo poverenje hrvatskih biraca, nastavimo da radimo na dobrobiti hrvatskog naroda I stoga mu još jednom zahvaljujemo za sve što je ucinio za Hrvatsku u presudnim trenucima", rekao je Plenković, prenela je Hina.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.