Emanuel Makron stigao u Zagreb
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

poseta

Emanuel Makron stigao u Zagreb

Manje od sat vremena kasnije, našao se s domaćinom, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na radnoj večeri u restoranu "Gallo" u centru Zagreba

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je večeras u Zagreb.

Na aerodromu ga e dočekao ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Manje od sat vremena kasnije, našao se s domaćinom, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na radnoj večeri u restoranu "Gallo" u centru Zagreba.

Uz Plenkovića, na večeri su bili prisutni i ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Boris Milošević, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Tomislav Ćorić i Radovan Fuks, kao i Zvonimir Frka-Petešić.

Makron će se u četvrtak sastati sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem u 9 sati.

Nakon toga, Makrona će na Spomeniku domovini dočekati opet premijer Plenković, pa će položiti vence.

Posle u tom hotelu sledi ručak. Poslije ručka, Makron sa aerodroma odlazi u Italiju.

Vlada Hrvatske potvrdila kupovinu aviona pred dolazak Makrona

Hrvatska vlada je u sredu dala saglasnost za nabavku višenamenskog borbenog aviona “Rafal”, a uoci potpisivanja ugovora s Francuskom o njihovoj kupovini.

U Hrvatsku je veceras u službenu posetu došao francuski predsednik Emanuel Makron, a u sklopu njegovog boravka u četvrtak će biti potpisan ugovor u kupovini 12 polovnih višenamenskih borbenih aviona Rafal, prenosi Hina.

Ugovore će potpisati hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i francuska ministarka odbrane Florens Parli.

Ministar Banožić je na sednici vlade tim povodom rekao kako je reč o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti "dovoljni 30 i više godina".

Naveo je i da su uz 12 aviona u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti kompletan spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i rezervni delovi i sveobuhvatna podrška fabrike proizvodača.

"Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardovanje ciljeva kao i obuka osoblja po nacelu ''obuka instruktura'', dodao je ministar.

Istaknuo je i da će se obuka letačkog i tehničkog osoblja obavljati u Francuskoj i Hrvatskoj, a da je njen početak predviđen za kraj 2022. godine kad je reč o tehničkom osoblju, a početak 2023. je termin za početak obuke letačkog osoblja.

Kako je navedeno, prenos vlasništva nad avionima, obaviće se u Francuskoj, a do kraja 2024. Hrvatskoj će biti isporučeno osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri.

(Espreso / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.