"JADNA DECA, ZBOG OVOGA BI TREBALO PROTESTOVATI": Nakon mljevenaca, Hrvati imaju novu reč, GORE MREŽE! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

UDŽBENIK ZA INFORMATIKU

"JADNA DECA, ZBOG OVOGA BI TREBALO PROTESTOVATI": Nakon mljevenaca, Hrvati imaju novu reč, GORE MREŽE! (FOTO)

"Novi naziv za @ pa ako niste znali nemojte reći da vam nisam rekla", našalila se, a njena je objava izazvala burnu raspravu u komentarima

Objavljeno:

Nakon mljevenaca, Hrvati su ovih dana dobili novu reč. Naime, simbol @ koji se uglavnom čita kao et, u udžbenicima za informatiku hrvatskog obrazovnog sistema, nazvan je "pri".

Jedna korisnica Tvitera iz Hrvatske, podelila je na svom profilu fotografiju koja prikazuje stranicu iz udžbenika iz informatike za treći razed, a na kojoj je vidljivo da je mališanima sugerisano da naziv za informatički znak @, kojeg mnogi čitaju "et" ili "monkey", zapravo pišu i izgovaraju kao "pri".

"Novi naziv za @ pa ako niste znali nemojte reći da vam nisam rekla", našalila se, a njena je objava izazvala burnu raspravu u komentarima, piše portal "Indeks".

"Jadna deca. Zbog ovoga bi trebalo protestovati! Današnja deca su informatički pismena, ali im zagorčavaju život izmišljenim metajezikom!" napisao je jedan korisnik.

Bilo je i onih koji su pisali kako je izraz zapravo korektan.

"Stvarno nije novi izraz, mislim da je spomenut čak pre 30-ak godina. Zapravo je skroz pristojan prevod, jedino što nije nikako zaživeo. I neka, jezik je živa tvorevina koju grade ljudi, a ne nužno propisi", poručio je drugi tivteraš.

"To je već staro i dosta uobičajeno... uopšte ne znam kako bi bilo drugačije, pa valjda više niko ne govori 'manki'", dodao je treći.

U nameri da saznaju o čemu se radi, iz portala "Indeks" su poslali upit Ministarstvu nauke i obrazovanja Hrvatske. Tom prilikom su dobili kao odgovor jedan odlomak iz knjige Od računarskog žargona do računarskog naziva, u kojem se daju predlozi kako se na hrvatskome jeziku naziva znak @, a jedan od predloga je i spomenuti naziv "pri."

"Na HTV-u se katkad taj znak čita kod, što je prihvatljivo rešenje. Možda bi se moglo preporučiti da se taj znak čita pri", piše u knjizi.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.