UPRAVO SU ODLUČILI: Hrvatska produžila rok za podnošenje zahteva za državljanstvo, evo ko ga može dobiti
Foto: Profimedia

NAJNOVIJA VEST!

UPRAVO SU ODLUČILI: Hrvatska produžila rok za podnošenje zahteva za državljanstvo, evo ko ga može dobiti

Hrvatsko državljanstvo poreklom mogu steći prema zakonu i osobe starije od 21 godine

Objavljeno:

Rok za podnošenje zahteva za državljanstvom po važećem zakonu ističe 1. januara naredne godine, ali pošto je pandemija mnogima otežala podnošenje zahteva, rok je produžen za još godinu dana.

Ovu odluku, vlada je donela prihvatanjem izmena Zakona o hrvatskom državljanstvu, zbog velikog broja zahteva za hrvatskim državljanstvom na osnovu Zakona koji je stupio na snagu 1. januara prošle godine i otežanih uslova njihovog podnošenja usled pandemije.

"Pandemija je u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima otežala podnošenje zahteva pa je veliki broj osoba onemogućen u podnošenju zahteva u propisanom roku pa se on produžava", rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatsko državljanstvo poreklom mogu steći prema zakonu i osobe starije od 21 godine rođene u inostranstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihovog rođenja bio hrvatski državljanin.

Isto vrijedi i za osobe rođene od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.