NOVE STROGE MERE U HRVATSKOJ: Širi se upotreba Kovid potvrda, od sutra dodatno OGRANIČAVANJE okupljanja!
Ilustracija, Foto: EPA/Stephanie Lecocq

NAJNOVIJA VEST

NOVE STROGE MERE U HRVATSKOJ: Širi se upotreba Kovid potvrda, od sutra dodatno OGRANIČAVANJE okupljanja!

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. novembra se širi upotreba Kovid potvrda

Objavljeno: 14:27h

Nacionalni štab civilne zaštite najavio je u četvrtak, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6.932 novoobolela, da se od 15. novembra širi upotreba Kovid potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlene javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

- Za sprečavanje širenja zaraze potrebno je delovati u tri smera: postići što veći stepen vakcinacije, ograničiti okupljanja, postići što veću bezbednost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti - kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog štab Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. novembra se širi upotreba Kovid potvrda.

Tako će potvrda o vakcinisanju, preležanoj infekciji ili negativan test od sredine novembra biti obavezna za sve zaposlene državnih i javnih službi, kao i za građane koji će koristiti njihove usluge i dolaziti u njihove prostore.

Davor Božinović
foto: Profimedia

Iz Štaba su u četvrtak najavili da će se u još širu upotrebu Kovid potvrda ići takođe od sredine novembra, ukoliko brojke novozaraženih nastave da rastu, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitnes centre u zatvorenom.

Božinović je najavio da će testiranje moći da se obavi samo u registrovanim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtev zaposlenog.

Istakao je da, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. januara uvode Kovid potvrde koje će moći da dobiju samo one osobe koje su vakcinisane ili su prebolele kovid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

- Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu vakcinisali da stignu da se vakinišu do početka sledeće godine - kazao je Božinović, prenosi "Jutarnji list".

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Štab je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu 6. novembra, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima učetvuju osobe koje imaju Kovid potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski i održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom, mogu se organizovati događaji iznad 100 učesnika samo ukoliko svi učenici imaju EU digitalnu Kovid potvrdu. Na otvorenom će moći da se održavaju događaji iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Koronavirus, Beograd
foto: Profimedia

- Sva okupljanja se ograničavaju tako da se moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak bisokopskih projekcija koje su započele do 23 sata i svadbenih svečanosti na kojima svi imaju kovid potvrdu. Svadbe se tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrićemo i dodatna vremenska ograničenja - najavio je Božinović.

Kongresi i konferencije moći će da se održavaju uz uslov da svi imaju Kovid potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

- Sportska takmičenja moći će da se održavaju uz prisustvo gledaoca u zatvorenom samo ako svi imaju Kovid potvrdu i obvezno koriste maske za lice. Kovid potvrde moraće da imaju i učesnici takmičenja na otvoreno, ali neće morati da nose maske - kazao je Božinović.

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.