NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA U HRVATSKOJ: Ženu koja je opsovala muža držali u policiji puna 24 sata!
Ilustracija, Foto: Profimedia

au

NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA U HRVATSKOJ: Ženu koja je opsovala muža držali u policiji puna 24 sata!

Kako je potvrdio njen advokat protiv presude sudije Opštinskog suda u Novom Zagrebu podneo je žalbu

Objavljeno:

Žena koja je tokom svađe mužu rekla “puši k….” nije samo kažnjena sa 45 dana zatvora uslovno nego je nakon sporne svađe, koja se dogodila u septembru prošle godine, odmah privedena i zadržana u policiji na obradi puna 24 sata.

Nakon toga je odmah izvedena pred prekršajnog sudiju, koji joj je izrekao uslovnu kaznu od 45 dana zatvora. Žena se žalila i Visoki prekršajni sud u studenom prošle godine ukinuo je tu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. Ali, prvostepeni je sud u kažnjavanju ove žene istrajao: godinu dana posle, u ponovljenom suđenju, opet je izrekao istu visoku kaznu – 45 dana zatvora uslovno na godinu dana.

Kako je potvrdio njen branitelj, advokat Branislav Hajduković, protiv presude sudije Opštinskog suda u Novom Zagrebu podneo je žalbu.

– Porodično, rodno i svako drugo nasilje u porodici trenutno je top-tema. Policija je posebno osetljiva kod prijava, a posebno pazi da verbalni sukobi ne eskaliraju u nešto teže. Međutim, smatram da se u ovom slučaju nije radilo o psihičkom nasilju, nego bi se eventualno moglo raditi o uvredi. Takođe, smatram da nije bilo osnove za zadržavanje moje klijentkinje. I događa se da u takvim situacijama policija diktira postupanje sudova jer sud mora rešavati prijavu u roku od 24 sata – smatra Hajduković.

Sve više sličnih slučajeva

Advokat osuđene smatra i da zakon nije precizno definisao šta je to psihičko nasilje, ali da je sve više ovakvih slučajeva verbalnih sukoba supružnika zbog kojih ih policija privodi, a sudovi izriču zatvorske kazne.

S druge ipak strane, svedoci smo toga da se nasilje u porodici ne smanjuje, nego su brojke iz godine u godinu u porastu, a ministar pravosuđa i uprave nedavno je najavio i osnivanje sudova i odeljenja koji bi se bavili samo tim oblikom nasilja.

U konkretnom slučaju, ovo nije bio jedini verbalni sukob između 52-godišnjakinje i njenog supruga. Ona tvrdi da je sporne reči, koje nije porekla, izgovorila tek nakon što ju je suprug nazvao “glupom glupačom” te da mu je odgovorila u afektu.

“Znam da sam pogrešila i da to nisam trebala reći”, branila se na suđenju. Osim okrivljene, sud je ispitao i njenog supruga te ih suočio. Suprug je iskazao da sa suprugom od događaja koji se zbio 18. septembra prošle godine više ne živi zajedno i da od tada njih dvoje nemaju više nikakvu komunikaciju. On tvrdi, s obzirom na to da je bivši policajac, da jako pazi da se ne dovede u situaciju u kojoj bi ga supruga mogla prijaviti za nasilje u porodici jer bi, kaže, od zarade koja iznosi 5000 kuna morao plaćati najam drugog stana, davati novac deci i praktično ne bi imao šta da jede.

Pitanje shvatio kao provokaciju

Sve je počelo zbog navodnog dogovora o tome ko će voziti dete na trening. On je smatrao da su se dan pre dogovorili, pa je njeno pitanje “Dobro, hoćeš ga ti voditi ili da se ja snalazim?” shvatio kao provokaciju i odgovorio joj da mu, ako nešto treba, napiše poruku, nakon čega je usledilo ono “Ma puši k….”.

“Kako mi to možeš reći pred detetom”, odgovorio je, a ona je uzvratila: “Mogu šta hoću!” Kako je već bio kažnjen zbog nasilja u porodici, suprug 52-godišnjakinje uvek ima u pripravnosti mobilni telefon, pa je i tom prilikom uključio snimanje i sporne se reči čuju na snimku. Zanimljivo je da je policija kritičnog dana odmah nakon primanja prijave privela ženu te ju je zadržala 24 sata i potom izvela pred prekršajnog sudiju, koji očigledno nije smatrao da se radi o običnoj uvredi koja bi se mogla progoniti po privatnoj tužbi. Već tada, 19. septembra prošle godine, proglašena je krivom za prekršaj po Zakonu o zaštiti od porodičnog nasilja te joj je izrečena navedena sankcija. Međutim, ona se žalila Visokom prekršajnom sudu, koji je ukinuo presudu i slučaj vratio nižem sudu na ponovno odlučivanje. Ishod je bio isti.

Sudija je utvrdio da je žena sporne reči izgovorila pred detetom te ju je opet proglasio krivom za prekršaj po Zakonu o zaštiti od porodičnog nasilja, konkretno za “psihičko nasilje koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva ili uznemirenost”. Za taj prekršaj, ako je počinjen pred detetom, propisana je novčana kazna od najmanje 7000 kuna ili kazna zatvora od najmanje 45 dana. Zašto se sudija odlučio za najblažu zatvorsku kaznu uz primenu uslovne osude, a ne za novčanu kaznu, navedeno je u obrazloženju: “(…) okrivljenoj je primijenjena uslovna osuda budući da sudija smatra da će se svrha kažnjavanja postići i bez izvršenja izrečene kazne zatvora. Prilikom odabira vrste kazne sudija je uzeo u obzir činjenicu da okrivljena prekršajno nije osuđivana zbog istovrsnog prekršaja, te je ista slabog imovnog stanja”.

‘Za ovo se ne izriču takve kazne, ali znam sudiju…’

– U više od dve decenije prakse na Visokom prekršajnom sudu nisam čula za ovakav slučaj i praksu da je netko dobio zatvorsku kaznu za psihičko nasilje. Za psihičko nasilje ne izriču se ovakve kazne, ali znam sudiju koji je donio ovu presudu i radi se o kvalitetnom sudiji i očigledno je na neki način smatrao da će ovakva kazna odvratiti osuđenu da to ponovo počini. Ne mogu reći je li sudija u konkretnom slučaju ulazio i u istoriju nasilja u toj porodici i je li sagledao sve posledice. Ipak, ako i opstane, možda ovakva kazna pouči svrhu – rekla je za Jutarnji.hr sudija u penziji Branka Žigante-Mašić.

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.