DETALJI AKCIJE "SLOŽNA BRAĆA": Policija ih krišom snimala i pratila, SVE OBJAVLJENO, popadali KAO MUVE
Foto: Printscreen/Youtube

AKCIJA

DETALJI AKCIJE "SLOŽNA BRAĆA": Policija ih krišom snimala i pratila, SVE OBJAVLJENO, popadali KAO MUVE

Najmanje šest meseci policija i USKOK tajno su snimali telefonske razgovore

Objavljeno: 19:59h

Policija je na području Zagreba, Splita i Dubrovnika krenula u finalizaciju akcije protiv ukupno 42 osobe

Dan nakon što je policija u akciji kodnog imena "Složna braća", na području Zagreba, Splita i Dubrovnika krenula u finalizaciju akcije protiv ukupno 42 osobe zbog utaje oko 6.787.000 evra PDV-a, skoro svi osumnjičeni ispitani su u sredu uveče i četvrtak ujutru na USKOK-ovim (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) odeljenjima u Splitu i Zagrebu, a USKOK je protiv njih i zvanično otvorio istragu.

Uhapšena su dvojica pobeglih Splićana - Tomislav Šoljić, koji je u begu još od juna 2020. nakon pucnjave u Kaštel Kambelovcu, u kojoj je ubijen Marijo Boljat zvani Pajkić, a Šoljić nezvanično osumnjičen za njegovo ubistvo, i Šoljićev prijatelj Duje Vitaljić, koga policija u sredu ujutru nije pronašla na kućnoj adresi.

Dvojica navodnih organizatora, Mirko Vukadin i Goran Novosel, ispitani su četvrtak ujutro u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj, a obojica su se branili ćutanjem, nezvanično saznaju hrvatski mediji.

Njihovi advokati Tihomir Mišić i Ljubo Pavasović Visković juče nisu želeli da komentarišu optužbe protiv svojih branjenika. USKOK je juče poslepodne od zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora protiv ukupno 23 osumnjičene osobe, a ostali su pušteni da se brane sa slobode. Deo njih je priznao dela koja im se stavljaju na teret, pa su izneli detaljne odbrane.

Naziv akcije "Složna braća" policija je navodno dala zbog dvojice osumnjičene braće, boksera Stipana i Luke Prtenjače, protiv kojih je takođe otvorena istraga zbog sumnji da su za nepostojeće usluge izdavali fakture svojih firmi i time pomagali u utaji PDV-a. I Stipan i Luka Prtenjača često su se pojavljivali u medijima, i kao vrlo uspešni borci u klasičnom boksu i savetu, kao i kik-boksu gde su osvajali i domaće i međunarodne turnire i bili reprezentativci.

Stipan Prtenjača u medijima se pojavio i zbog svog pomalo čudnog posla - otvorio je kozmetički salon za japansko iscrtavanje obrva, a obojica su imali i građevinske firme. Sada ih obojicu USKOK tereti da su bili deo mreže koju su organizovali Vukadin i Novosel.

Osumnjičeni se terete da su uz pomoć metode tzv. "nestajućeg trgovca", od januara 2019. godine, prisvojili sebi ilegalno povraćaj PDV-a u iznosu od spomenutih 6.7 miliona evra i da su na temelju lažnih faktura za uvoz pločica firmi iz Austrije utajili još 160.000 evra PDV-a na osnovu primljenih isporuka u inostranstvu i primene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU.

Kako su USKOK i policija danas objavili, osumnjičeni, odnosno firme koje su imali, su, prema nalogu Vukadina i Novosela, jedni drugima fakturisali nepostojeće usluge trgovine raznom robom, najčešće građevinskim materijalom, a zatim bi na temelju tih nepostojećih transakcija tražili povraćaj PDV-a.

Navedenih 6.7 miliona evra koje su tako zaradili osumnjičeni su, tvrdi USKOK, međusobno podelili - deo su zadržali, a deo je uplaćen na račune u inostranstvu, a deo je upotrebljen za kupovinu automobila iz inostranstva. Kako je utvrđeno tokom istrage, Vukadin je vlasnik luksuznog Mercedesovog terenca "G-500", koji košta između 200.000 i 400.000 evra, zavisno od modela, i luksuznog Audijevog karavana "A6 avant quattro".

Najmanje šest meseci policija i USKOK tajno su snimali telefonske razgovore osumnjičenih i tajno ih pratili.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.