PETAR (15) IZ PULE MOLIO ZA POMOĆ, RODITELJI MU DAVALI ČAJ I MOLILI SE? Detalji slučaja koji je ŠOKIRAO HRVATSKU!
Ilustracija, Foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

ŠOKANTNO!

PETAR (15) IZ PULE MOLIO ZA POMOĆ, RODITELJI MU DAVALI ČAJ I MOLILI SE? Detalji slučaja koji je ŠOKIRAO HRVATSKU!

Navodno im se dečak, kako mu se stanje pogoršavalo, više puta obraćao za pomoć, ali su roditelji to zanemarili i "lečili" ga po svom

Objavljeno:

Ni nakon tri dana slučaj smrti mladog gimnazijalca Petra (15) iz Pule ne prestaje da šokira, a cure nove informacije o tome kako mu roditelji Darko K. (42) i Ines K. (45), koji su trenutno u istražnom zatvoru, zbog svojih uverenja nisu pomogli.

Prema pisanju 24sata, dete koje je umrlo u Opštoj bolnici Pula nakon više pokušaja oživljavanja zbog upale pluća i dijabetesa, lečili su sokom od hajdučke trave. Isto tako, dete je više puta tražilo pomoć, ali roditelji, koji su sa svojih četvoro dece poslednje dve godine živeli u zajednici u hinduističkom hramu u Šikićima nedaleko od Pule, to nisu shvatili ozbiljno, nego su vapaje mladog gimnazijalca zanemarili i lečili ga na svoj način, prenosi Jutarnji.

Prestao da diše

Tog kobnog jutra 29. septembra dete nisu mogli da probude pa nije išlo u školu, ali im to nije bilo čudno. Nešto kasnije njegova majka je primetila da se sinu stanje pogoršalo i da ubrzano diše, ali nije zvala hitnu pomoć, nego je otišla po drugo dete u vrtić. Vratila se kući oko 11 sati, kad njen 15-godišnji sin više nije disao. Tek nešto nakon 11 sati majka je odlučila da pozove hitnu koja je odmah došla na lice mesta, a do dolaska pomoći, telefonom su navodili majku šta treba da radi i kako da oživi sina.

Hitna je bila iznenađena onim što je videla kad je došla na mesto događaja. Umesto da pomogne detetu, majka je stajala mirno i nad njime se molila sa još dva člana zajednice. Kako prenosi Jutarnji, nije se, kako bi se očekivalo, borila da spasi detetov život. U kolima hitne pomoći dete su više pita oživljavali, ali bezuspešno. Tek su u bolnici uspeli na trenutak da dobiju detetov puls, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno. Dečak je zauvek napustio ovaj svet.

Obdukcijom je utvrđeno da je dečak preminuo zbog nelečene upale pluća te da je imao povišen šećer u krvi. Još nisu gotovi biološko-toksikološki nalazi koji će dati potpuniju sliku čitavog slučaja. No, jasno je da se roditelji nisu obratili lekaru za pomoć iako je dečaku bilo loše tri meseca, a u subotu ujutro su za Jutarnji u hinduističkom hramu u Šikićima rekli da niko nije primetio da je dečak ozbiljno bolestan i da je uvek bio mršav. Rekli su i da je dečak ceo dan povraćao i da je imao proliv te da mu je majka davala čajeve, ali i da je dan ranije bio u školi.

Prema novim informacijama, davali su mu sok od hajdučke trave koji mu je dodatno ugrozio život. Dečak im se navodno obraćao za pomoć nekoliko meseci otkad mu se stanje pogoršalo, ali roditelji su odlučili da sve zanemare i nastave da ga leče svojim metodama koje su dovele do tragičnog ishoda.

Istražni zatvor

Zbog svega što se dogodilo radnici hitne alarmirali su nadležne. Istarska policija je u petak privela roditelje, a u subotu ujutro sudija istrage na Županijskom sudu u Puli odlučio je da ostaju u istražnom zatvoru dok se ne ispitaju svi svedoci i dok se ne utvrdi šta se do kraja dogodilo tog 29. septembra, a i danima pre.

Županijsko državno tužilaštvo u Puli donelo je rešenje o sprovođenju istrage protiv oboje okrivljenih zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo protiv braka, porodice i dece, povredom detetovih prava.

Slučaj je komentarisao i resorni ministar Davor Božinović.

- To je sad predmet kriminalističkog istraživanja, roditelji su prijavljeni i određen im je pritvor. Policija je napravila svoj deo posla. Ostalo troje dece smešteno je u nadležni Centar za socijalni rad, gde su pod nadzorom. Meni je poznato da nije pronađena veza između verskog udruženja i konkretnog događaja. Ostavimo nadležnim službama da završe svoj posao i eventualno potvrđivanje optužnice i sudski postupak - rekao je Božinović.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.