U ZAGREBU IDENTIFIKOVANI POSMRTNI OSTACI DVE OSOBE SRPSKE NACIONALNOSTI: Stradali u akciji Oluja!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

HRVATSKA

U ZAGREBU IDENTIFIKOVANI POSMRTNI OSTACI DVE OSOBE SRPSKE NACIONALNOSTI: Stradali u akciji Oluja!

Posmrtni ostaci dve osobe identifikovani su analizom DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica

Objavljeno:

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu obavljena identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti.

Oni su stradali akciji Oluja, a identifikaciji posmrtnih ostataka prisustvovali su članovi njihovih porodica.

Posmrtni ostaci ekshumirani su na grobljiima u Ličkoj Jasenici i u Kninu.

Posmrtni ostaci dve osobe identifikovani su analizom DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su obavljane na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces od 2001. do 2019. godine iz registrovanih masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronadju i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.