PLENKOVIĆ: Hrvatska nije smetnula s uma podizanje tužbe protiv SRBIJE i zahteva za ratnu odštetu!
Andrej Plenković, Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

NA TOME SE RADI!

PLENKOVIĆ: Hrvatska nije smetnula s uma podizanje tužbe protiv SRBIJE i zahteva za ratnu odštetu!

Dijalog koji naši ministri i ja lično vodimo s udruženjima hrvatskih logoraša, iskreni su i konkretni

Objavljeno:

Hrvatska nije smetnula s uma podizanje tužbe protiv Srbije i zahteva za ratnu odštetu, na tome se radi, rekao je danas premijer Andrej Plenković u saboru, a na molbu jednog poslanika da parlament osudi poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića za isticanju srpske zastave, odgovorio je predsedavajući Gordan Jandroković, rekavši da to nije tema i da je ta "inicijativa promašena".

Hrvatski sabor je danas otpočeo redovno jesenje zasedanje sa "aktuelnim prepodnevom", kada poslanici postavljaju pitanja premijeru i ministrima.

Na pitanje Stipa Minarića iz opozicionog Domovinskog pokreta, kada će biti podignuta tužba protiv Srbije sa zahtevom za ratnu odštetu, Plenković je odgovorio da je ta tema dignuta na bilateralni nivo.

- Radimo na tome, nismo to smetnuli s uma. Dijalog koji naši ministri i ja lično vodimo s udruženjima hrvatskih logoraša, iskreni su i konkretni. Mi ćemo na tome istrajati, nastojaćemo da pravda bude realizovana. Bitno je da istina o Domovinskom ratu nije upitna. Svesni smo patnje svih onih koji su prošli logore, nismo to zaboravili - rekao je Plenković.

Miranić je dodao da tužba i ratna odšteta nisu pitanje novca već dostojanstva i primeti da pojedinci gube privatne tužbe protiv Srbije i još, kako je rekao, moraju da plate sudske troškove.

On je upitao zašto država Hrvatska ne stane iza tih ljudi, ali na to nije dobio odgovor.

A na molbu jednog poslanika da parlament osudi poziv predsednika Srbije Vučića da svi Srbi u svetu istaknu srpsku zastavu, povodom današnjeg obeležavnaja Dana srpskog jedinstva, odgovorio je predsednik sabora Jandroković.

On je podsetio da je jučeno rečeno ono što je, kako je rekao, trebalo da bude kazano.

- O tome možete govoriti tokom rasprave, nemamo posebno tačku o tome, ta tema ne zaslužuje posebnu raspravu jer je inicijativa promašena, svima je jasno. Drago mi je da su se pripadnici srpske manjine o tome izjasnili - rekao je Jandroković.

Bonus video:

HRVATSKA PROSLAVLJA DAN POBEDE U KNINU
01:19

HRVATSKA PROSLAVLJA DAN POBEDE U KNINU

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media