TRAŽILE OD PUTNIKA MITO NA CARINI, PA GA POSLALE NA BANKOMAT: Sraman potez HRVATSKIH službenica, sve SNIMLJENO
Foto: N1/printscreen

sramno

TRAŽILE OD PUTNIKA MITO NA CARINI, PA GA POSLALE NA BANKOMAT: Sraman potez HRVATSKIH službenica, sve SNIMLJENO

- Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto koleginici. Ona će ostati bez dela plate ukoliko ne napiše prekršaj - govori jedna od službenica

Objavljeno:

Dve službenice carine na graničnom prelazu Slavonski Šamac, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uveravale su putnika da mu je jednostavnije da njima plati mito nego da se stvar zakomplikuje.

One si mu zatim navele sve komplikacije koje ga čekaju - prekršajna prijava, naplate velikih kazni, kao i čekanje policije tri do četiri sata.

Ceo razgovor zabeležio je jedan muškarac, koji je snimak razgovora objavio na Jutjubu. On je tajno snimao policijske službenice, a jedna mu je čak rekla da mu nikako ne bi savetovala da čeka policiju. Putnik im potom govori da nema dovoljno novca u novčaniku, ali su ga uporne carinice uputile da se vrati u obližnje mesto, vrlo verovatno u Slavonski Šamac i da na bankomatu podigne iznos koji su očekivale.

Službenice su prethodno uhvatile putnika koji je iz BiH u Hrvatsku hteo da prenese neprijavljenu robu i to kako se navodi, teglicu meda, bocu Pelinkovca, tri flaše vina i 15-ak pašteta. Jedna od njih mu, sudeći po snimku, govori da mu kazna za neprijavljenu robu sigurno ne bi bila manja od 10.000 kuna (oko 1.300 evra). Potom dodaje da bi mogla biti i veća ukoliko odluče da robu stave na vagu, piše 24sata.hr.

- Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto koleginici. Ona će ostati bez dela plate ukoliko ne napiše prekršaj- govori jedna od službenica.

Putnik kaže da ne stoji dobro s gotovinom, a službenica odgovara da tu nemaju bankomat, ali putnik potom govori da ima oko stotinak evra, ali u drugoj valuti, tačnije - ima 1500 švedskih kruna.

- Svaka čast švedskim krunima, ali šta ćemo mi sa njima? - kaže mu službenica.

One zatim odbijaju švedske krune i šalju ga na bankomat u selu i tačno mu opisuju gde se nalazi. Međutim, putnik se vratio i rekao da mu je kartica blokirana za međunarodne transakcije. Nakon svega ga ipak puštaju, ali pod uslovom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje ne sme da unese u Hrvatsku.

Telegram se obratio Carinskoj upravi s upitom jesu li upoznati sa slučajem i da li su nešto preduzeli protiv ovih službenica.

- Carinska uprava upoznata je s konkretnim snimkom i odmah je po saznanju pokrenula postupak unutrašnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja. S obzirom na to da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja evidentno postojanje osnovane sumnje da je počinjenjo krivično delo s obeležjem korupcije o navedenom događaju je odmah obavešten i USKOK - piše u saopštenju.

U ovom trenutku Carinska uprava je udaljila službenice s posla graničnog carinskog nadzora.

- Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanelo je nemerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savesno obavljaju svoje dužnosti - piše u njihovom odgovoru.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.