JOGURTI SE POVLAČE IZ PRODAJE U HRVATSKOJ! Pronađen NEDOZVOLJENI SASTOJAK
Jogurt, Foto: AP

opoziv

JOGURTI SE POVLAČE IZ PRODAJE U HRVATSKOJ! Pronađen NEDOZVOLJENI SASTOJAK

Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podacima, napominje Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske

Objavljeno: 23:20h

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je danas potrošače da proizvođač mleka i mlečnih proizvoda Dukat iz Zagreba povlači iz prodaje dva Dukatos voćna jogurta, crna ribizla i narandža-cimet, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje.

Opozvani su Dukatos jogurt crna ribizla 150g, s rokovima trajanja: 4.avgust, 11.08, zatim 20.08. i 28.08. 2021. godine, i Dukatos jogurt narandža-cimet 150g, sa rokovima trajanja 04.avgust, 11.08, 19.08. i 28.08.2021, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenosi portal index.hr.

Proizvod, kako se dodaje, nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podacima, napominje Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede je danas obavestilo potrošače da osim jogurta povlače i četiri vrste sladoleda u različitim pakovanjima, zbog istog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Ministarstvo navodi da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza povukao proizvode Snickers xtra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g - 6 pack box, Twix ice cream bar 47g - single, Twix ice cream bar 34,2g - 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g - 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g - single.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim količinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i o izmeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Mars Hrvatska: Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno

O povlačenju robe su se oglasili i iz kompanije Mars Hrvatska.

- Jedan od naših dobavljača obavestio nas je o prisutnosti etilen oksida (ETO) u jednom od sastojaka koje isporučuju našoj fabrici sladoleda u Francuskoj, u količinama koje su više od dopuštenih prema zakonodavstvu EU. Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno. Ovo je problem koji utiče na Mars Wrigley, kao i na druge proizvođače - piše u saopštenju kompanije.

U saopštenju se dodaje da iako je količina ETO-a u spornom sastojku iznad zakonskih granica koje propisuje EU, u njihovim sladoledima koristi se jako mala količinu tog sastojka. Stoga je, kako navode, količina ETO-a u sladoledu minimalna i daleko ispod zakonskih ograničenja za Evropu.

- Ipak, u saradnji s nadležnim telom za sigurnost hrane povući ćemo sporne proizvode. To je problem koji utiče na Mars, kao i na druge proizvođače. Možemo potvrditi kako smo odmah po saznanju o navedenom problemu zaustavili svu proizvodnju gde se koristio sporni sastojak i zaustavili smo isporuku svih proizvoda koji se nalaze u našim skladištima, a sadrže sporni sastojak - piše u objavi.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.