MATE JE BALKANSKI ILON MASK I VEĆINSKI JE VLASNIK BUGATIJA! Sve je počelo od prvog električnog automobila! (FOTO)
Mate Rimac, Foto: Profimedia

OSVAJA SVET

MATE JE BALKANSKI ILON MASK I VEĆINSKI JE VLASNIK BUGATIJA! Sve je počelo od prvog električnog automobila! (FOTO)

Sa 19 godina je u garaži od starog BMW-a napravio svoj prvi električni automobil. Sa 21 je osnovao svoju kompaniju za proizvodnju naprednih električnih automobila, a sa 23 je svetu predstavio prototip za prvi komercijalni automobil njegove kompanije.

Objavljeno:

Mate Rimac, poznat i kao balkanski Ilon Mask, sa samo 33 godine može da se pohvali nizom postignuća o kojima mnogi, ne samo na Balkanu već i u svetu, mogu samo da sanjaju.

Mate Rimac
foto: Profimedia

Sa 19 godina je u garaži od starog BMW-a napravio svoj prvi električni automobil. Sa 21 je osnovao svoju kompaniju za proizvodnju naprednih električnih automobila, a sa 23 je svetu predstavio prototip za prvi komercijalni automobil njegove kompanije. Sa 30 je prezentovao svoj prvi superautomobil, a juče je obelodanio da je njegova kompanija postala većinski vlasnik čuvenog "Bugatija".

Inovator od malih nogu

Rođen je 12. februara 1988 godine u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Sa roditeljima se 1991. godine seli u Frankfurt gde ostaju do 2000. godine, kada se porodično sele u Samobor u Hrvatskoj gde njegov otac osniva kompaniju RIMC

Kako su mediji već pisali, od malih nogu je bio fasciniran automobilima i tehnologijom i "eksperimentisao" je u svojoj garaži. Roditelji su, prema njegovim rečima, na sve to gledali kao na mladalački hir.

Rimac je 2005. godine napravio uređaj koji zamenjuje miš i tastaturu sa rukavicom, koji je nazvao iGlove. Pre 18. godine osvojio je niz međunarodnih takmičenja iz elektronike i inovacija. Od 2007. pohađao je Univerzitet primenjenih nauka VERN, gde je diplomirao 2010. godine. Ubrzo nakon toga je osmislio i sistem retrovizora koji nemaju "slepu tačku", koji je nazvao Active Mirror System, i za njega je 2006. godine dobio nagradu na međunarodnom sajmu IENA u Ninbergu u Nemačkoj. Do 17. godine je čak i prijavio dva međunarodna patenta za svoje izume.

Od 2007. pohađao je Univerzitet primenjenih nauka VERN, gde je diplomirao 2010. godine.

Sa 18. godina kupio je stari model BMW-a E30 323i sa namerom da se sa njim trka. Nakon što mu je eksplodirao motor na jednoj od trka, odlučio je da u njega ugradi električni motor. Nakon mnogo nadogradnji, u kojima je BMW-ove delove menjao sa sopstvenim, automobil je postao brži. Počeo je da pobeđuje u trkama i da privlači pažnju, kako na benefite električnih motora tako i na sopstveni talenat. Sa ovim automobilom postavio je niz svetskih i Ginisovih rekorda.

Kompaniju koja je kasnije postala Rimac Automobili, osnovao je u septembru 2009. godine, sa ciljem da nudi ljudima konverzije tradicionalnih automobila u električne.

Rimac Automobili

Godinu dana nakon što je osnovao kompaniju, upoznaje Adriana Mudrija, koji je u tom trenutku bio dizajner u Dženeral Motorsu (General Motors). Mate mu je predložio da zajedno razviju model električnog superautomobila, što je on i prihvatio. Do kraja 2010. godine imali su prve skice, tehničke koncepte i željene specifikacije.

Zajedno sa Mudrijem sprema brošuru o konceptu automobila, koju je prezentovao članovima kraljevske porodice UAE, do kojih je došao preko poznanika koji je za njih radio, i oni odlučuju da, s obziom da je kompanija u tom trenutku postojala samo na papiru, investiraju u Rimčev projekat. Oni su zahtevali da se čitav posao prebaci u UAE, ali se Rimac opirao, inisistirajući da proizvodnja ostane u Hrvatskoj. Kako je saradnja sa investitorima pukla, pomoć mu je pružio otac.

"Otac mi je dao kredit koji sam mu vratio do zadnje kune. Bez njega ne bih bio većinski vlasnik kompanije, niti bi kompanija bila u Hrvatskoj", ispričao je Rimac u jednom gostovanju na televiziji.

Kako bi kompaniju održao u životu, počeo je paralelno sa dizajnom superautomobila i potragom za investitorima, da se bavi proizvodnjom baterija i delova za druge proizvođače.

Svoj prvi kompletiran model superautomobila Concept_One je prezentovao na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Trud se pokazao isplativim, i Rimac je u godinama nakon premijernog predstavljanja Concept_One privukao brojne investitore, između ostalih i Kiu, Hjundai i Porše.

Pre 3 godine, Rimac Automobili su dizajnirali još jedan superautomobil, Nevera, koji je prošle godine prošao finalno testiranje i ove godine bi trebalo da krene isporuka prvih modela kupcima.

Sledeća prekretnica u istoriji kompanije

Kako je juče saopšteno iz "Rimca" kompanija je postala većinski vlasnik "Bugatija", čuvenog francuskog proizvođača luksuznih sportskih automobila.

Kompanija "Rimac automobili" će biti reorganizovana u "Rimac grupu", podeljenu na dve kompanije - "Bugati Rimac" i "Rimac tehnolodži"

Svi akcionari su zadržali postojeće udele u vlasništvu "Rimca". Mate Rimac je i dalje pojedinačno najveći akcionar sa 37 odsto, "Porše" ima 24 odsto, a slede "Hjundai" sa 12 odsto i ostali akcionari sa 27 odsto udela u vlasništvu.

"Rimac grupa" biće najveći deoničar nove kompanije "Rimac Bugati" sa 55 odsto udela u vlasništvu. U njoj će se nalaziti dva proizvođača automobila: "Bugati" i "Rimac automobili".

"Bugati" i "Rimac automobili" nastaviće kao zasebni brendovi, zadržaće postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će centar za razvoj oba brenda biti u Hrvatskoj.

Kompanija Rimac Automobili planira da u 2022. izađe na berzu, pri čemu cilja tržišnu vrednost od oko 5 milijardi evra, tvrdi nemački časopis Menadžer Magazin, pozivajući se na izvore bliske kompaniji.

Kako su polovinom prošlog meseca pisali nemački mediji, kompanija planira da izađe na berzu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.