OGROMAN POMOR RIBE KOD SLAVONSKOG BRODA: Stanovnici se žale na smrad i lešine!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Liveleak.com

KILOMETARSKI SMRAD

OGROMAN POMOR RIBE KOD SLAVONSKOG BRODA: Stanovnici se žale na smrad i lešine!

U vodotoku je uočena i živa riba i žabe što ukazuje na to da nema zagađenja

Objavljeno:

U mestu Ciglenik kod Slavonskog Broda u reci Orljavi poslednjih dana dogodio se velik pomor ribe. Stanovnici se žale na smrad i lešine ribe na površini vode o čemu su obavestili i institucije, piše Dnevnik.

Meštani kažu da se smrad širi na kilometar, te da su kontaktirali nadležne institucije. Međutim, žale se da nisu dobili povratne informacije i tvrde da niko nije izašao na teren.

- Obavešteni su Ribolovni savez Brodsko-posavske županije, Hrvatske vode, županijski Športsko ribolovni savez, veterinarska inspekcija i Državno tužilaštvo, ali nema odgovora - rekao je Stjepan Bartolović, jedan od onih koji je prijavio slučaj.

Međutim, iz vodopravne inspekcije tvrde za Dnevnik da su odmah nakon dobijanja prijave s vodočuvarima i predstavnikom Vodnogospodarske ispostave za mali sliv ''Šumetlica-Crnac'' bili u obilasku vodotoka gde je uočena uginula riba.

Krivac je nevreme?

- U vodotoku je uočena i živa riba i žabe što ukazuje na to da nema zagađenja. Pretpostavka je da je do navedenog pomora ribe došlo usled velike količine vode koja se za vreme nevremena slila s celog okolnog područja i donela nepoznatu vrstu i količinu zagađenje kao i razlike u temperaturi vode i naglog pada količine kiseonika u vodi - objasnili su iz Državnog inspektorata.

Bartolović upozorava da lešine ribe i dalje plutaju, a sekretar Športsko-ribolovnog Saveza Brodsko posavske županije Saša Kusanić objasnio je da čeka službene odgovore od institucija nakon podnesene prijave. Dok to ne bude obavljeno i dok se ne vidi hoće li možda biti potrebno uzorkovanje vode, a o čemu ne odlučuje Savez, neće biti moguće niti pristupiti prikupljanju lešina koje obavlja za to odgovorna firma iz Zagreba.

Moguće je, smatra, da je do pomora došlo usled velike količine vode koja se za vreme nevremena slila s područja Požege, ali dok nema službenih informacija ne može ništa da tvrdi. Sličnih situacija bilo je i ranije, doduše na drugim vodotocima.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.