UMRO POSLEDNJI ČOVEK KOJI JE PREŽIVEO PROBOJ IZ JASENOVCA: Odlaze svedoci NAJVEĆEG UŽASA U ISTORIJI ovog dela sveta
Jasenovac, Foto: Profimedia

TUGA

UMRO POSLEDNJI ČOVEK KOJI JE PREŽIVEO PROBOJ IZ JASENOVCA: Odlaze svedoci NAJVEĆEG UŽASA U ISTORIJI ovog dela sveta

Vezani žicom, prebačeni su novembra 1944. u logor

Objavljeno:

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac na svom Facebook profilu objavila je da je preminuo Bazil Zukolo, poslednji preživeli učesnik proboja iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

Basil Zukolo rođen je u Novskoj 1922. godine. Životni put odveo ga je u Požegu, gde se zaposlio u berbernici svog najstarijeg brata Stjepana. Kao italijanski državljani i simpatizeri nacionalnooslobodilačkog pokreta, braća Zukolo uspeli su da izbegnu pozive za mobilizaciju u jedinice hrvatskog domobrana. Kada je srednji brat Tomislav mobilizovan u italijansku vojsku 1943. godine, Bazil i Tomislav odlučili su da se pridruže partizanskom pokretu. Iste godine uhapšena je grupa Požežana, među kojima i Stjepan Zukolo.

Ubrzo je Bazil uhapšen u selu Trenkovo, gde je otišao da se informiše o porodici svoje devojke koja je bila iz tog sela. Poslat je u Novsko, gde se pridružio grupi Požežana koji su malo ranije uhapšeni. Vezani žicom, prebačeni su novembra 1944. u logor Jasenovac.

Bazil i Stjepan su raspoređeni u radnu grupu VII u logoru - razni terenski poslovi. Između ostalog, ova grupa je poslednjih dana logora imala zadatak da ulje, koje je stiglo u kamp, u dva teretna vagona sipa u manje bačve. Ista radna grupa radila je na ekshumiranju masovnih grobnica, a ulje je korišćeno za spaljivanje tela ubijenih logoraša.

21. aprila 1945. godine, veče pred proboj iz logora Jasenovac, Bazil Zukolo je zadržan na prvom spratu zgrade krojačke i obućarske radionice. Zajedno sa ostalim zatočenicima, sutradan je izašao iz logora. U proboju je izgubio svog brata Stjepana, koji je ubijen u blizini sela Košutarica. U metežu koji je nastao tokom prodora, braća su se razdvojila, a Vasilij je prešao na drugu stranu. Reku Strug prešao je zajedno sa Markom Popovićem i još jednim zatočenikom. Njih trojica su se skrivali tri dana, dok nisu saznali da u selu Vrbovljani ima partizana. Kada je pobegao iz logora, imao je 48 kilograma.

Po završetku Drugog svetskog rata vratio se u Požegu, gde je sa suprugom Emilijom otvorio frizerski salon za žene i muškarce. Na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac 2013. godine, tadašnji predsednik Ivo Josipović odlikovao ga je Ordenom Stjepana Radića za poseban doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.