TOMAŠEVIĆ OSVOJIO GLASOVA VIŠE NEGO IJEDAN KANDIDAT U ZAGEBU IKADA: Otkriveno koji će mu biti prvi koraci!
Tomislav Tomašević, Foto: Youtube/printscreen

hrvatska

TOMAŠEVIĆ OSVOJIO GLASOVA VIŠE NEGO IJEDAN KANDIDAT U ZAGEBU IKADA: Otkriveno koji će mu biti prvi koraci!

Tomaševićev protivkandidat Miroslav Škoro osvojio je 106.300 glasova

Objavljeno:

Zagreb se na današnji Dan grada probudio sa novim izabranim gradonačelnikom - Tomislavom Tomaševićem.

Sinoć su prebrojani listići i objavljeno je da je Tomašević osvojio 199.630 glasova, više nego ijedan kandidat u Zagrebu ikada. Pokojni gradonačelnik Milan Bandić vladao je Zagrebom 20 godina, ali ni ona nikada nije uspeo da osvoji toliki broj glasova.

Tomaševićev protivkandidat Miroslav Škoro osvojio je 106.300 glasova.

Da su Zagrepčani željni promene, svedoči i rekordna izlaznost u drugom krugu otkako se gradonačelnik bira direktno.

Tomašević, njegova zeleno-leva platforma Možemo! i njihovi partneri definitivno imaju slobodne ruke da vladaju kako žele, jer imaju sve poluge vlasti u svojim rukama. U Skupštini imaju 23 mandata, što je jedan manje od apsolutne većine, ali u koaliciji sa SDP-om, imaju sigurnu vlast. Pobedili su i u 16 od 17 gradskih četvrti.

Prvi put službena primopredaja vlasti

Premda su rezultati izbora za gradonačelnika Zagreba kristalno jasni, predstoji još rok od 48 sati unutar kojeg se primaju i potencijalne žalbe. Tek nakon toga može uslediti primopredaja vlasti, piše portal index.hr.

Ona se obavlja prema Zakonu o postupku primopredaje vlasti. Taj je zakon donet 2004. godine, a u Zagrebu se još nije primenjivao. Za to postoji logično objašnjenje - gradonačelnici se direktno biraju od 2009. godine, a od tada je na svim izborima za gradonačelnika pobeđivao Bandić.

Tomašević je sinoć rekao kako službenu primopredaju očekuje krajem nedelje i da ga danas očekuju prvi sastanci.

- S ponosom ću povesti ovaj grad u bolju budućnost i biću gradonačelnik svih građana, i onih kojima sam bio izbor i onih kojima nisam bio izbor. Verujem da svi građani u ovome gradu, bez obzira na to kako su glasali i jesu li uopštee izašli na izbore, žele bolje uslove života u svojim kvartovima, dostupnije vrtiće, bolju zdravstvenu negu, više domova za starije i nemoćne, bolji javni prevoz, bolje biciklističke staze, više zelenih površina, žele da ovaj grad konačno daje perspektivu mladima - kazao je Tomašević u pobedničkom govoru.

Prvi koraci

Na pitanje o prvim koracima sinoć je odgovarala Tomaševićeva zamenica Danijela Dolenec. I ona je kazala kako primopredaju vlasti očekuje krajem nedelje.

- Nakon toga zaista moramo odmah da krenemo da trčimo, imamo puno posla sa reorganizacijom Gradske uprave, gradskih preduzeća i Holdinga da bismo ojačali institucionalne kapacitete Zagreba, da bismo zapravo osigurali da sve ono što je u našem programu možemo i sprovesti u delo - najavila je Dolenec, koja je kazala kako je svesna da je pred njima veliki posao, ali ističe kako su za njega spremni.

O primopredaji je sinoć govorila i Sandra Benčić.

- Odmah krećemo sa ključnim koracima, to je priprema projekata za Fond solidarnosti za obnovu škola, vrtića i drugih objekata u vlasništvu Grada, uspostavljanje Kancelarije za obnovu i mobilnih timova da pomažemo ljudima u pripremi dokumentacije za obnovu - kazala je. Dodala je da će među prvim potezima biti i restrukstuisanje Gradske uprave.

Izabrani zagrebački gradonačelnik je nedavno detaljno govorio o svojim prvim potezima kada preuzme vlast.

- Možemo odmah da preusmerimo Gradsku upravu i osnujemo gradsku Kancelariju za obnovu. Trenutno 80 odsto višestambenih zgrada nije ni predalo zahtev za obnovu jer se ljudi muče sa dokumentacijom, što je podbačaj Grada i države. Grad ima ljudske kapacitete da oformi kancelariju koja će pomagati ljudima da ispune zahteve, da ne moraju da skupljaju dokumentaciju po gradskim i državnim službama, nego da mi to radimo za njih i komuniciramo sa građanima na njihovom kućnom pragu - rekao je Tomašević.

Kao prve poteze ranije u kampanji najavio je i zaokret u načinu vođenja grada, koji bi, kako je rekao, građani trebalo da osete već za 30 do 60 dana.

- Prva stvar koja će se odmah osetiti nakon promene vlasti, nakon što preuzmemo uzde grada Zagreba, da tako kažem, biće Gradska uprava koja će postati otvorena, dostupna, transparentna, responzivna na sve upite građana, na sve predloge građana. Biće jedan sasvim drugačiji način komunikacije i mislim da će to građani ceniti. Videće odmah da pravila važe isto za sve, da više nema nereda, da više nema duplih kriterijuma - dodao je.

Bonus video:

01:45

EKOLOŠKI POKRET SRBIJE

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.