JURIO 180KM/H NA SAT I JOŠ SE ŽALIO SUDIJI: Vozio sam daleko ispod dozvoljene brzine!
ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

neverovatno

JURIO 180KM/H NA SAT I JOŠ SE ŽALIO SUDIJI: Vozio sam daleko ispod dozvoljene brzine!

Sudiji je u pismu objavljenom na Redditu objasnio kako se zapravo samo zbunio

Objavljeno:

Muškarac je 2009. godine na putu na kojem je dopuštena maksimalna brzina 70 km/h vozio čak 180 km/h i zato su mu, prirodno, policajci naplatili kaznu te oduzeli vozačku. Kako bi izbegao oduzimanje vozačke dozvole na duže vreme, muškarac je sastavio veoma domišljato pismo žalbe. Sudiji je u pismu objavljenom na Redditu objasnio kako se zapravo samo zbunio - mislio je da se brojka na prometnom znaku odnosi na metre na sat, a ne kilometre na sat, a osim što je dao i kratku lekciju fizike, poslužio se i Zakonom o mernim jedinicama.

- Poštovani sude!

Dana 2. marta 2009. godine ja sam, vozeći svoje motorno vozilo, kraj ceste zamenio neki okrugli znak s crvenim obrubom u kojem je na beloj podlozi stajao broj 70. Ali, pokraj tih brojeva unutar znaka nije stajala nikakva oznaka koja bi označavala mernu jedinicu na koju se taj broj odnosi.

Kako i sami znate, Hrvatski sabor je Ukazom o proglašenju Zakona o mernim jedinicama od 10. juna 1993. godine (nn 58/93) proglasio da su merne jedinice određene na temelju međunarodnih ugovora koji obvezuju Republiku Hrvatsku, i da su zato u RH zakonite merne jedinice SI sustava.

U toj uredbi piše da je mera za daljinu metar, a za vreme sekunda. Izvedenica za brzinu je, kao što svi znamo iz fizike, jedinica daljine kroz vrijeme. Dakle, ako kod znaka nije napisana merna jedinica, za pretpostaviti je da se radi o meri koju je RH međunarodno prihvatila i Zakonom ozakonila. Dakle, radi se o meri iz SI sustava. Ne mogu zato zamisliti da delatnici Ministarstva unutarnjih poslova krše jedan od temeljnih Zakona u RH.

Naime, ja sam vozeći svoje motorno vozilo, cenjeni sude, pretpostavio da se na znaku radi o mernoj jedinici za brzinu, koja je po SI sustavu metar u sekundi (m/s). Verovao sam da se brojka na znaku odnosi na 70 m/s, što je, kad se preračuna, nešto više od 250 km/h.

Budući da sam ja vozio samo 180 hm/h, što je daleko ispod dozvoljenih 70 m/s (odnosno 252 km/h), uljudno molim da se poštuje Ukaz o proglašenju Zakona o mernim jedinicama od 10. juna 1993. godine i da mi se u skladu s time vrati moja vozačka dozvola, koju su mi saobraćajni policajci očito bespravno oduzeli. Unapred hvala! - pisalo je u njegovoj žalbi,ali nije poznato kako se taj slučaj završio.

Pismo
foto: Privatna arhiva

Bonus video:

02:09

Uhapšeno šest pripadnika OKG-a čije su vođe, kako se sumnja, Veljko Belivuk i Marko Miljković

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.