UMRO DANIJEL VUKOVIĆ, korona mu odnela život! Imao je samo 45 godina
Smrt, Foto: Profimedia

velika tragedija

UMRO DANIJEL VUKOVIĆ, korona mu odnela život! Imao je samo 45 godina

Nakon vojne karijere, bio je zaposlen kao voditelj simulatora i predavač teorije i obuke pilota helikoptera

Objavljeno: 11:02h

Danijel Vuković, u vojnim i civilnim vazdušnim krugovima jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih inženjera aeronautike, preminuo je u zagrebačkoj infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević od korone.

Rođeni Splićanin doktorirao na Fakultetu mašinstva i brodogradnje u Zagrebu, kao inženjer vazduhoplovstva jedno je vreme radio i u MORH-u, kao savetnik za vazduhoplovnu tehnologiju. Od 2007. bio je uključen u projekt nadogradnje i modernizacije MIG-ova 21 i tehničku pripremu nabavke nove borbene eskadrile. Kasnije je prebačen u protivvazdušnu odbranu kao kapetan. Nakon vojne karijere, bio je zaposlen kao voditelj simulatora i predavač teorije i obuke pilota helikoptera u Heli centru u Krapinskim Toplicama. Potom je osnovao vlastitu kompaniju Elevon tehnologije, koja se bavila vazdušnim, mehaničkim, podvodnim i inženjeringom. Sertifikacija helikopterskih uzletišta na naftnim i plinskim platformama bio mu je zadnji posao.

Vuković je bio veliki ekspert za vazduhoplovstvo, pa je imao čast koja se retko pruža strancima, te je kao Hrvat predavao i na znamenitom moskovskom avijacijskom institutu (MAI), gde su stasali najveći ruski i svetski konstruktori letelica. Držao je predavanja o problematici razvoja na borbenim avionima poslednje, pete generacije aviona, a najpopularnije mu je bilo istraživanje i poređenje ruskog SU-57 "Nevidimka" (nevidljivi), s američkim ponosom F-22. Vuković je bio poznat i u medijskim krugovima i kao povremeni autor objavljivao je tekstove u Večernjem listu. Na zadnjem održanom svetskom aeromitingu MAKS-u u Rusiji predstavio je i svoju knjigu o 25 godina MAKS-a. Preminuo je u 45-oj godini života i iza sebe ostavlja suprugu i dvoje dece.

(Espreso/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.