SMATRA GNUSNOM UVREDOM TVDRNJU DA MU JE OTAC SRBIN: Filipović bi mogao da POSTANE GRADONAČELNIK ZAGREBA
Davor Filipović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice, Foto: Printscreen

SVET

SMATRA GNUSNOM UVREDOM TVDRNJU DA MU JE OTAC SRBIN: Filipović bi mogao da POSTANE GRADONAČELNIK ZAGREBA

Kako je postajalo jasno da baš on ima najveće šanse da uđe u drugi krug sa apsolutnim favoritom, liderom zeleno-leve stranke "Možemo" Tomislavom Tomaševićem, njegova medijska pojavljivanja bila su sve češća

Objavljeno:

Davor Filipović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, do nedavno je bio nepoznat široj javnosti. HDZ-ovci su ga predstavili kao vrhunskog finansijskog stručnjaka, a poznato je i da je poslanik u Gradskoj skupštini.

Kako je postajalo jasno da baš on ima najveće šanse da uđe u drugi krug sa apsolutnim favoritom, liderom zeleno-leve stranke "Možemo" Tomislavom Tomaševićem, njegova medijska pojavljivanja bila su sve češća. Međutim, zbog nekoliko gafova koje je napravio sada se njegovo ime pročulo i u Srbiji.

Profesor i košarkaš

Filipović (36) je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, poslanik u Gradskoj skupštini i sekretar zagrebačkog HDZ-a. Porodica Filipović je izbegla iz Sarajeva tokom rata.

Najpre je živeo u Promajni kraj Makarske, a potom u Splitu gde je gde je igrao košarku za KK Split i prošao sve selekcije od pretkadeta do juniora. Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole dobio je sportsku stipendiju na Ferlih Dikinson univerzitetu u Nju Džerziju. On je sa 26 godina doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Trenutno sa suprugom i sinom živi u Donjim Sveticama. Njegovi roditelji su ekonomisti i vode porodičnu firmu.

Rezervni kandidat, ali borben

Filipović je u kampanju krenuo sa etiketom "rezervnog kandidata", nakon što je premijera Andreja Plenkovića odbio njegov favorit, šef Fonda za obnovu Damira Vanđelića.

- Ambiciozan je, ali isto tako vrlo realan. Dakle, njegova ambicioznost nije preterana ili utemeljena na lošim pretpostavkama. U političkim raspravama zna da bude vrlo oštar. U Gradskoj skupštini, od svih poslanika HDZ-a, on je ulazio u najjači fajt sa bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Iskreno, HDZ sa Filipovićem možda prvi put u poslednjih 20 godina, uključujući i moju kandidaturu, ide u gradonačelničku trku sa kandidatom koji detaljno zna kako funkcioniše Grad - rekao je za "Jutarnji list" Drago Prgomet u februaru, bivši predsednik Gradske skupštine i poslednji gradonačelnički kandidat HDZ-a.

Predsednik Kluba poslanika HDZ-a u Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš smatra da je njegov kolega Filipović "jako borben čovek".

- On je tip koji ne odustaje lako. Kao i ja, strašno voli sport. Ja rukomet, on košarku. Dobar je materijal za kandidata za gradonačelnika. Obrazovan je, ima već prilično i radno i životno i političko iskustvo. On je po prirodi borac, sportista, i to će mu sasvim sigurno puno pomoći u izbornoj kampanji - ističe Ilijaš.

Program

- Ja se četiri godine u Gradskoj skupštini pripremam za ovu političku utakmicu ispred nas - rekao je Filipović.

Antikorupcijske mere prioritet su u njegovom programu, i to uz primenu međunarodno priznatog antikorupcijskog standarda po uzoru na grad Prag. Obećao je i unapređenje zdravstva, kao i obnovu kulturne infrastrukture.

Tvrdi da je kampanja je prljava od početka, pa očekuje da će takva biti i dalje. Siguran je, kaže, da će ući u drugi krug, a tamo kao protivkandidata vidi Tomaševića, kojeg proziva za netransparentnost.

- Tomislav Tomašević godinama prima milionske donacije iz inostranstva. Govori da je bio konsultant u 40-ak zemalja u svetu, ja ga pitam - gde si bio, šta si radio, on ne odgovara ništa - dodao je.

"Dok sam ja bio u okupiranom Sarajevu..."

Filipović je nedavno izjavio da Tomašević "ne može da obnovu kulturnu baštinu u Zagrebu jer je protestovao protiv obnove Zagreba". Iskoristio je tu priliku da potkači još jednog izbornog rivala, Miroslava Škoru.

Smatra i da kulturnu baštinu ne može da obnavlja ni "čelnik domovinskog parkinga", kako je nazvao Škoru, jer on već "dugi niz godina obmanjuje hrvatsku javnost pričom o lažnom domoljublju".

- Naime, dok sam kao dete zajedno sa svojom porodicom bio granatiran u opkoljenom Sarajevu i dok su hiljade dece i njihove porodice bili granatirani u Hrvatskoj, on je pevao pesme po Americi - rekao je.

"Ne znam čirilicu"

Za ime Davora Filipovića u Srbiji se čulo krajem februara nakon njegovog gostovanja na hrvatskoj N1 televiziji gde je prokomentarisao i odlazak novosadskog kantautora Đorđa Balaševića.

On je istakao kako Balaševića nikad nije slušao i da je jedina njegova pesma koju zna “Nikad kao Bane”. Na pitanje kako komentariše natpis "bećarac" u Ilici, koji je inače napisan na ćirilici tokom odavanja časti novosadskom kantautoru nakon smrti, on je rekao:

- Nisam video transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Lično ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni da pročitam – odgovorio je Filipović.

"Otac mi nije Srbin, to je uvreda"

Eventualno srpsko poreklo ili rodbinska veza sa Srbima i dalje je politički minus u Hrvatskoj, što je pokazala i najnovija afera u koju je Filipović bio upleten.

On se početkom maja oglasio na Fejsbuku i demantovao tvrdnje Domovinske stranke da mu je otac Srbin i da je kasno kršten.

- Od početka sam izložen podmetanjima, prljavoj kampanji, lažnim naslovnim stranicama medija i anketama, ali najgore sam ipak, doživeo od trgovačkog pokreta Miroslava Škore (predsednika Domovinske stranke) - žali se Filipović.

On tvrdi da je "puštena podvala da je kršten tek sa 14 godina i da mu je otac Srbin". Zato je Filipović odmah medijima dostavio sve dokaze o svom i očevom krštenju.

- Koliko moraš biti jadan, očajan, uspaničen, da se služiš takvim gadarijama, da u kampanji vređaš tuđu porodicu i besramno lažeš o njoj - navodi Filipović.

Osim demantija da je Srbin i da ima bilo kakve veze sa Srbima, Filipović obećava da će sprečiti levičare da ukinu Trg Franje Tuđmana i vrate trg maršala Tita.

Bonus video:

02:03

VLAHO: Ovo su SVI uslovi za odlazak u Grčku na more

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.