BACIO JE SVOJU DECU SA TERASE VISOKE PET METARA! Josipa stigla velika kazna, a deca su srećom preživela!
Josip Rođak, Foto: Facebook / Josip Rođak

užas

BACIO JE SVOJU DECU SA TERASE VISOKE PET METARA! Josipa stigla velika kazna, a deca su srećom preživela!

Smrt dece izbegnuta je samo spletom srećnih okolnosti, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Objavljeno:

Josipa Rođaka (55), koji je svoje četvoro dece bacio sa prvog sprata kuće u Pagu, Vrhovni sud Županijskog suda u Zadru osudio je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 30 godina.

Pored toga, optuženi je osuđen na obavezno psihijatrijsko lečenje u zatvoru. Podsetimo, u februaru 2019. godine, muškarac je sa prvog sprata bacio svoje četvoro dece uzrasta 3, 5, 7 i 8 godina.

Ujutro je uzimao po jedno dete iz kreveta u koja su spavala. Bacio ih je sa terase ispred ulaznih vrata stana sa visine od skoro pet metara na betonsku podlogu u dvorištu i svo četvoro dece je fizički povređeno. Jedno dete je zadobilo teške povrede opasne po život, a drugo dete teške povrede. Smrt dece izbegnuta je samo spletom srećnih okolnosti, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Sud je prethodnu osuđujuću presudu za krivično delo kršenje dečjih prava smatrao otežavajućom. Njegovo priznanje, izraženo žaljenje i značajno smanjena odgovornost, što nije skrivao, ocenjeni su kao lakomisleni.

- Ustanovljen je psihoorganski sindrom izazvan organskim faktorima (oštećenje moždanih funkcija), zbog čega optuženi ima trajna oštećenja mentalnih funkcija i oscilacije u mentalnom stanju. Takođe je narušeno njegovo fizičko zdravstveno stanje. Prekršaji su i dalje pokušavani, navodi se u saopštenju. Uzeta je u obzir i ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja.

Oni su delom postavljeni u funkcionisanje sistema socijalne zaštite, što je očigledno trebalo poboljšati. Porodica se nalazi na lečenju u Centru za socijalni rad od 2012. godine sa zaključkom da je roditeljima potreban savetodavni rad u podizanju njihove maloletne dece. To je učinjeno isključivo povremenim posetama porodici.

Protiv drugostepene presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske, o kojoj u trećem stepenu odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske, dozvoljena je žalba.

(Espreso/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.