KOD PULE UHVAĆENA NAJUGROŽENIJA VRSTA AJKULE U JADRANU: Naučnici nisu krili ODUŠEVLJENJE! (FOTO/VIDEO)
Direktno iz akvarijuma, Foto: Printscreen

JEDINSTVENA PRILIKA

KOD PULE UHVAĆENA NAJUGROŽENIJA VRSTA AJKULE U JADRANU: Naučnici nisu krili ODUŠEVLJENJE! (FOTO/VIDEO)

Ribari su odmah nakon ulova nazvali pulski akvarijum u kojem nisu krili oduševljenje

Objavljeno:

Sklat sivac, vrlo retka i najugroženija vrsta ajkule u Jadranu, slučajno je završila u mreži ribara na rtu Kamenjak u Puli.

Ribari su odmah nakon ulova nazvali pulski akvarijum u kojem nisu krili oduševljenje.

- Sklat sivac je najugroženija vrsta u Jadranu, ako ne i u Mediteranu tako da je ovo jedinstvena prilika za nas da ovako nešto vidimo, rekao je Antonio Kastelićio, student PMF-a.

Reč je mladom primerku morskog psa koji nije opasan za ljude, a u Jadranu možemo pronaći tek desetak primeraka.

- Zanimljivo je da ima male zubiće, oštre poput noža. Na gornjoj i donjoj čeljusti ima iste zube, potpuno iste. No, ne napada ljude, a ima ih vrlo vrlo malo u moru, kaže Milena Mičić iz Akvarijuma Pula.

Nakon kratkog boravka u pulskom akvarijumu, ova retka vrsta morskog psa 'preselila' se na Brijune koji su morsko zaštićeno područje i predstavljaju najsigurnije mesto za ovakvu vrstu riba.

- Mi se nadamo da će ova jedinka ostati na Brijunima ili u blizini i da neće opet biti slučajni ulov ribara i da će naći ovde neku ajkulu s kojom će da će ima i mlade, govori Sandro Dujmović, vođa stručne službe NP Brijuni.

Budući da ih je u Jadranu tek nekoliko, naučnici upozoravaju da što pre treba započeti program obnove populacije, kako bi se ova retka vrsta spasila od izumiranja.

- Ne postoji, za sada, poznati mehanizam sprečavanja da se takve životinje love. Dobra stvar je da se sve te životinje mogu bez problema, jednostavno spasiti i vratiti u more, rekao je Neven Iveša sa Fakulteta prirodnih nauka u Puli.

Bonus video:

02:05

Počela je Svetla nedelja

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.