Učenik zakasnio na čas, profesor mu rekao da je "moron, idiot, budala": Sad od države dobija odštetu
Zlostavljanje, Foto: Profimedia

ZLOSTAVLJANJE UČENIKA

Učenik zakasnio na čas, profesor mu rekao da je "moron, idiot, budala": Sad od države dobija odštetu

Nakon prijave profesor je u razredu rekao: “Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda

Objavljeno:

Zahvaljujući upornom ocu policajcu, učitelji više neće smeti ni u "pedagoške svrhe" da vređaju učenike, već će se morati s dužnim poštovanjem odnositi prema njihovom dignitetu i moralnom integritetu vodeći računa posebno o osetljivijima, piše u subotu Večernji list.

Moramo promeniti pristup učiteljskom maltretiranju učenika i u škole da uvedemo efikasne mehanizme zaštite učenika od učitelja, presudio je Evropski sud za ljudska prava. Hrvatska bivšem srednjoškolcu mora da plati 7.500 evra i još 650 evra za troškove postupka.

Učenik je bio u grupi koja je zakasnila na čas pa je profesor matematike R. V. vikao uz izraze: "Moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar". Nakon prijave u razredu je rekao: “Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Direktor me zvao jer sam uvredio neke učenike. Ne znate vi šta su uvrede, ali videćete šta su uvrede”. Kad je osam dana kasnije učenik okrenuo pogrešnu stranicu u knjizi, R. V. mu je rekao: “Budalo, ne tu stranicu. Nisam hteo da te uvredim, jer znam da ćeš zvati tatu".

Učeniku dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj

Učenik je zbog svega doživljenog prošao kroz psihološki tretman, dijagnostikovan mu je posttraumatski stresni poremećaj. Psiholog je zaključio da pati od akutnog anksioznog poremećaja i preporučio je povećanu podršku u školi. Bila je reč o dobrom učeniku iz funkcionalne porodice. To je rezultiralo lošim rezultatom na završnom ispitu iz matematike tako da učenik nije uspeo da upiše željene studije, navedeno je u zahtevu Evropskom sudu za ljudska prava.

Bonus video:

00:12

SNIMAK IZ SVEMIRA! Pogledajte kako se Beograd promenio za samo 35 godina

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.