IVO GOLDŠTAJN: O Jasenovcu mora da se govori, komemoracija tek VRH LEDENOG BREGA!
Ivo Goldštajn, Foto: Printscreen/Youtube

HRVATSKI ISTORIČAR

IVO GOLDŠTAJN: O Jasenovcu mora da se govori, komemoracija tek VRH LEDENOG BREGA!

Goldštajn je autor više od 20 knjiga o istoriji srednjeg veka, istoriji Jevreja, ali i o Drugom svetskom ratu, a 2018. godine objavio je knjigu "Jasenovac", koja je doživela i srpsko izdanje

Objavljeno:

O Jasenovcu mora da se govori i sve dok god preovladava stav "svi drugi su krivi, samo ja pravedan", neće biti dobro ni za koga, izjavio je hrvatski istoričar Ivo Goldštajn.

- Negiranje genocida i svakakvih grozota imate i dan-danas. To nije ekskluzivni fenomen u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama bivše Jugoslavije, rekao je Goldštajn za banjalučki Glas Srpske, komentarišući sve češće minimiziranje zločina počinjenih u vreme NDH.

Istakao je da je emocionalno i porodično vezan za Jasenovac, ali da ne može kao profesor i istraživač zanemariti činjenicu da se Jasenovac mora videti u širem kontekstu u grupi pitanja koja omogućava da se kulture sećanja približavaju i mire, a ne da doprinose daljem međusobnom antagonizmu.

Govoreći o obeložavanju godišnjice proboja iz Jasenovca, Goldštajn je rekao da je komemoracija tek vrh lednog brega.

Upitan da li je nekažnjavanje incidenata u kojima dominira ustaška simbolika najveći problem, Goldštajn kaže da se Hrvatska bori sa revizionizmom, što se dešavalo i devedesetih godina.

- Onda se malo smirilo, a od 2015. godine se iz različitih razloga opet intenziviralo. Ja bih rekao da je to karakteristika, ne samo Hrvatske, nego šire u regionu, pa i Evrope, naveo je.

Na pitanje da li bi prihvatio poziv Lordana Zafranovića za saradnju na filmu "Deca Kozare", Goldštajn je odgovorio da bi mu se rado pridružio.

Inače, Goldštajn je autor više od 20 knjiga o istoriji srednjeg veka, istoriji Jevreja, ali i o Drugom svetskom ratu, a 2018. godine objavio je knjigu "Jasenovac", koja je doživela i srpsko izdanje.

Bonus video:

00:12

SNIMAK IZ SVEMIRA! Pogledajte kako se Beograd promenio za samo 35 godina

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.