DVA DANA DO OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE PROBOJA U LOGORU JASENOVAC: Ispod Kamenog cveta i ove godine tri kolone?
Kameni cvet, Foto: Profimedia

PROBLEMI

DVA DANA DO OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE PROBOJA U LOGORU JASENOVAC: Ispod Kamenog cveta i ove godine tri kolone?

Prošle godine na obeležavanju 75. godišnjice proboja u logoru Jasenovac prvi put nakon nekoliko godina na jednom mestu se našao zajedno hrvatski državni vrh i predstavnici manjinskih naroda Srba, Roma i Jevreja

Objavljeno: 16:42h

Dva dana do obeležavanja godišnjice proboja u logoru Jasenovac, vladin protokol još nije gotov, potvrdio je premijer Andrej Plenković i dodao da će incidrati da vlada ima svoj venac, što u najavi znači da će ove godine ponovo ispod Kamenog cveta mogle biti tri kolone.

Prošle godine na obeležavanju 75. godišnjice proboja u logoru Jasenovac prvi put nakon nekoliko godina na jednom mestu se našao zajedno hrvatski državni vrh i predstavnici manjinskih naroda Srba, Roma i Jevreja.

Zajednički venac položili su tada predsednik, premijer i predsednik parlamenta, Zoran Milanović, Plenković i Gordan Jandroković.

Ove godine ponovo je u najavi drugačija slika, a istoričar Tvrtko Jakovina za zagrebačku N1 tv. kaže da u tom smislu postoje problemi na dva nivao i da će se ove godine vratiti na obeležavanje proboja u Jasenovcu u tri kolone.

Tumači da za to postoje dva nivoa problema, prvi stari i nerešeno pitanje sa upotrebom pokliča "za dom spremni" u javnosti, a drugi je priključivanje, kako kaže, predsednika Republike vencima premijera i predsednika parlamenta.

Nerešavanje pitanja upotrebe u javnom prostoru pokliča 'za dom spremni' je razlog da jevrejske, romske i antifašističke zajednice idu odvojeno na posebnu komemoraciju od predstavnika države.

Drugo pitanje je, kaže Jakovina, priključenje predsednika Republike vencima prepremijera i predsednika parlamenta.

Govoreći o drugom razlogu, saradnji između Banskih dvora i Pantovčaka, Jakovina kaže da ona nedozvoljava zbog različitih razloga da se predsednik i premijer nađu na istome mestu.

Smatra da se najteže u toj situaciji događa žrtvama, a sa time se, podsetio je, živi šest godina.

Državni vrh ne može zajedno zbog svega što se događalo proteklih meseci.

- Isto tako, to je najbolji pokazatelj da hrvatski političari katkad teško mogu pronaći konsenzus i možda shvatiti da ovde nisu zbog vlastite partije, koliko god one uzurpirale, nego bi morale biti zbog interesa Republike, a ovde i zbog onoga što Jasenovac jeste bio i zbog žrtava koje su tamo ubijene, rekao je Jakovina.

Jasenovac bi, ističe, trebalo da bude mesto koje pokazuje da to nema veze niti s trenutnim ljubavima ili partijama na vlasti.

- To bi trebalo da bude ugrađeno u naš nacionalni kod kao što su neke druge stvari u Hrvatsku i time ne treba spekulisati, rekao je Jakovina.

Ističe da se Hrvatska mora odrediti prema Jasenovcu jer, kako navodi, "mi imamo drugi teret, jer Srbi su stradavali samo u Hrvatskoj.

- Rat je bio i pre 30 godina, koji je imao iste aktere, treba se prema tome odrediti, mi o tome treba da razgovaramo, moramo biti svesni da se tragedija dogodila od nekih koji su takođe bili na vlasti, i o tome treba da se dogovore trojica predsednika u Hrvatskoj. Žrtve su te koje su tamo važne. Tih 15 minuta nema mesta za glumu, rekao je Jakovina.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.