BEROŠ TVRDI DA NEMA NIJEDNOG SLUČAJA ZGRUŠAVANJA KRVI! U hrvatskoj aplicirano više od 190.000 doza Astrazeneke!
Vili Beroš, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

nema tegoba

BEROŠ TVRDI DA NEMA NIJEDNOG SLUČAJA ZGRUŠAVANJA KRVI! U hrvatskoj aplicirano više od 190.000 doza Astrazeneke!

Prema poslednjim podacima, zaključno sa utorkom vakcinisano je 491.601 osoba, a obe doze primilo je svega 113.822.

Objavljeno:

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da dosad nije zabeležen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom usled korišćenja vakcine Astrazeneka.

"Aplicirano je više od 190.000 doza Astrazeneke i među njima nije uočen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom", rekao je Beroš na sednici Vlade. ; Prema dostupnim podacima, deo gradjana odustaje od vakcinisanja Astrazenekom zbog straha da ta vakcina nije dovoljno sigurna. ; Za razliku od dela članica EU, Hrvatska dosad nije prekidala niti ograničavala vakcinisanje Astrazenekom, ističići da je stav Evropske agencije za lekove da je to bezbedna i efikasna vakcina. ; Hrvatska je preko EU naručila najviše vakcina upravo Astrazeneke i to 2, 7 miliona doza. Uz nju, u Hrvatskoj se koriste još i vakcine proizvođača Fajzer i Moderna.

Prema poslednjim podacima, zaključno sa utorkom vakcinisano je 491.601 osoba, a obe doze primilo je svega 113.822.

Vlada Hrvatske očekuje da bi do leta moglo da bude vakcinisano oko 50 odsto punoletnih građana, kojih je u Hrvatskoj oko 3,2 miliona, iako i dalje postoje problemi sa isporukom naručenih vakcina proizvođača Fajzer, Moderna i Astrazeneka. ; Premijer Andrej Plenković rekao je danas da Evropska komisija u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju isporuka vakcina Fajzer za drugo tromesečje i izrazio uverenje da će se u idućim danima obezbediti dodatne doze te vakcine. ; Hrvatska već sedmicama beleži povećanje broja novozaraženih kojih je u poslednja 24 časa 3.099, a umrla je 41 osoba. ; Aktivnih slučajeva zaraze je 13.880, među njima je 1.955 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 185. U protekla 24 sata oporavile su se 1.274 osobe, a testirano je njih 11.017.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.