PALE OŠTRE KRITIKE: Hrvatska nazvana "POSLEDNJOM CIGLOM U EVROPI"!
Migranti, Foto: MUP

naisilno proterivanje migranata

PALE OŠTRE KRITIKE: Hrvatska nazvana "POSLEDNJOM CIGLOM U EVROPI"!

Anketa koju je prošle godine sproveo Galup u 145 zemalja na 145.000 ispitanika pokazuje da svet postaje sve manje tolerantan prema migrantima

Objavljeno:

UN misija u BiH pozvala je na hitno delovanje da bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno proterivanje migranata i tražilaca azila duž hrvatske granice posle prošlonedjeljnog incidenta sa 50 muškaraca.

Oni su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali da pređu granicu, da su štapovima tučeni i vraćeni nazad u BiH, navodi se u saopštenju.

Na ovakve informacije hrvatske vlasti su više puta ranije reagovale demantujući da su koristile fizičku silu prema migrantima koji su pokušali iz Bosne da stignu u Hrvatsku, koja je članica EU.

Međutim, podaci pokazuju drugačije. Hiljade migranata zaustavljeno je u Bosni u pokušaju da stignu do zapadne Evrope, a mnogi su se žalili na nezakonito vraćanje i nasilje upravo od strane hrvatskih graničnih snaga.

Brojna svedočenja o zlostavljanju i proterivanju migranata u Hrvatskoj koja se pojavljuju u medijima poslednjih godina potvrđena su i u izveštaju vodeće organizacije za ljudska prava Amnesti internešnal objavljenom pre dve godine, samo dan nakon što su se u medijima pojavili snimci hrvatskog policajca koji tera grupu migranata da pevaju „Za dom spremni".

Pored kritika da hrvatska policija vrši nasilje nad migrantima i nezakonito ih proteruje u „nesigurne izbegličke kampove u Bosni", u izveštaju „Gurnuti do ivice: Nasilje i zlostavljanje izbeglica i migranata duž Balkanske rute", Amnesti je optužio i Evropsku uniju da je „saučesnik u policijskom nasilju i zlostavljanju izbeglica i migranata".

Nazivajući Hrvatsku „poslednjom ciglom u zidu Evrope", Amnesti je kritikovao evropske vlade što, dajući prioritet graničnoj kontroli, ignorišu nasilne napade hrvatske policije na migrante, nastavljaju da finasiraju takve incidente, podstičući tako rastuću krizu na samoj ivici EU, prenosi BBC.

Anketa koju je prošle godine sproveo Galup u 145 zemalja na 145.000 ispitanika pokazuje da svet postaje sve manje tolerantan prema migrantima. Stanovnici sedam evropskih zemalja – Severna Makedonija, Mađarska, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora – s najmanje blagonaklonosti gledaju na mogućnost da se migranti nasele u njihovoj zemlji, njihovom kvartu, ili da stupe u brak s članom njihove porodice.

Bonus video:

05:57

BAŠTE PUNE: Beograđani se uželeli kafića i lepog vremena!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.