RODITELJI ZLOSTAVLJALI DEVOJČICU (2), LEKARI JOJ SE BORE ZA ŽIVOT: Region zgrožen zločinom iu Hrvatske!
Foto: Profimedia

ZLOSTAVLJALI DETE

RODITELJI ZLOSTAVLJALI DEVOJČICU (2), LEKARI JOJ SE BORE ZA ŽIVOT: Region zgrožen zločinom iu Hrvatske!

Devojčica zlostavljalana i telesno kažnjavana

Objavljeno:

Hrvatska policija večeras se oglasila o nezapamćenom slučaju devojčice (2) koja je zbog teških nagnječenja mozga i glave operisana u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici i bori se za život, zbog čega su uhapšeni njeni roditelji. Roditelji će, kako javlja Index, večeras biti predani pritvorskom nadzorniku. Sutra će biti ispitani u Županijskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu.

Policija je večeras iznela nove detalje o povređivanju devojčice. Poručila je kako je devojčica bila zlostavljana i fizički kažnjavana.

Devojčica zlostavljalana i telesno kažnjavana

- Danas, 2. aprila, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojima su potvrdili sumnju u počinjenje krivičnog dela Povreda detetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja deteta te zlostavljali dete i grubo povredili detetova prava telesnim kažnjavanjem, usled čega je dete zadobilo više povreda po glavi i telu - saopštili su iz policije.

Kako navode, osumnjičeni će večeras biti predati pritvorskom nadzorniku, a potom nadležnom tužilaštvu.

Otac i ranije bio nasilan

Podsetimo, iz policije su ranije rekli kako je otac već bio prijavljivan i kažnjavan za porodično nasilje. Portparol brodsko-posavske policije Damir Brezić je rekao da je u ranijim slučajevima bio kažnjavan zbog nasilja nad suprugom.

Na pitanje novinara hoće li biti istražene i nadležne institucije, portparol policije je potvrdio da je od nadležnog Centra za socijalni rad u Novoj Gradišci već zatražena sva potrebna dokumentacija i da će i postupanje odgovornih osoba biti predmet istrage.

Dete prekriveno modricama

Kako su hrvatski mediji ranije javili dvogodišnja devojčica iz okoline Nove Gradiške, koja je primljena u bolnicu u teškom stanju, ima teško nagnječenje mozga, ali i cele glave, naročito na koži, gde se jasno vide tragovi gnječenja.

Povrede su, kako su naveli, brutalne i zastrašujuće, doslovno ekstremne, a detetu je, uz to, telo puno modrica različite starosti. Drugim rečima, nisu sve nastale sveže, pre nego što je devojčica dovezena u Klaićevu, nego su vidljivi tragovi pređašnjih povreda. Dete je na intenzivnoj, priključeno na respirator, a povrede su toliko teške da ima vrlo male šanse da preživi.

Porodica bila pod nadzorom

Majka je, kada je dovela devojčicu u bolnicu u Novoj Gradiški odakle je prebačena u zagrebačku Klaićevu, rekla je da je dete palo. Međutim, lekari su odmah posumnjali da je beba premlaćena jer takve povrede ne mogu nastati od slučajnog pada. Uz to, na telu su videli i stare modrice.

Ubrzo se saznalo da je porodica bila pod nadzorom Centra za socijalni rad. Devojčica je, naima, brzo nakon rođenja bila smeštena u hraniteljsku porodicu. To je, prema današnjim tvrdnjama Branka Medunića, šefa Centra za socijalni rad Nova Gradiška, učinjeno na zahtev roditelja koji su sada u pritvoru, tek nekoliko meseci nakon rođenja curice.

Medunić je danas za Index rekao kako su "roditelji u tom trenutku zaključili da nisu u stanju i da ne mogu voditi brigu o detetu pa su ga zajednički doveli u Centar". Rekao je i kako su roditelji sami zatražili povratak devojčice krajem prošle godine i da je onda ona iz hraniteljske porodice vraćena ocu i majci.

U trenutku kada su devojčicu doveli u Centar, roditelji su imali samo jedno starije dete. Nakon što je devojčica udomljena dobili su još dvoje dece.

Nakon što je devojčica smeštena u bolnicu, preostalo troje dece je odvedeno iz roditeljskog doma i smešteno u hraniteljsku porodicu.

Hranitelji shrvani od bola

Čovek u čijoj porodici je odrastala teško povređena devojčica pre nego što je vraćena roditelja slomljen je od bola.

- Malena je anđeo od deteta. Doneli su nam je s tri meseca, uz nju su nam dali jednu pelenu i litru pomuzenog kravljeg mleka. Rasla je u našoj porodici, imala je sve, tako da nije tražila nešto posebno. Molim vas da mojoj supruzi ne govorite o stanju malene, jer drugi dan bez prestanka plače, sad ću ja doći kući - rekao je za 24sata.hr hranitelj (50) iz Slavonije, kod kojih je nepunih dve godine bila devojčica.

- Celo selo ju je znalo, svi su je mazili, jer ona je bila tako umiljata, vesela i razigrana. Učili smo je stalno da sam ja čika, a moja supruga teta, ali ona to nije prihvatala, zvala nas je mama i tata. Moje stare roditelja zvala je bakom i dedom - kroz suze je pričao čovek, dok je njegova supruga (49) neprestano plakala.

Po zakonu su morali da joj govore da su čika i teta, ali kako su joj mogli, kažu, zabraniti da ih zove mama i tata, jer njene prave mame nije bilo, a želeli su da dete oseti onu pravu porodičnu ljubav i toplinu.

- Ako naša malena umre, sistem će izgubiti još jedne hranitelje - rekao je čovek koji se starao o povređenoj devojčici dodajući kako će tražiti da prestanu da budu hranitelji i drugim dvema sestricama o kojima trenutno brinu jer ovo ne mogu da podnesu.

Porodica ima svoje dve ćerke, koje su sad pri kraju studija. Devojke su došle kući u nadi da će provesti Uskrs u veselju sa svojim roditeljima. Kuća je puna njihovih zajedničkih slika sa malenom.

- Kad nam je rečeno da će je odvesti njenim roditeljima, pokušali smo s njom da razgovaramo, ali ona je odbijala tu mogućnost, želela je da ostane s nama. Ne mogu vam opisati taj dan kad su došli po nju, tad nam se srušio ceo svet. Otkinuo se deo mog srca koje još nije zaraslo, ponovno je prokrvarilo kad smo čuli šta joj se dogodilo - rekla je hraniteljka.

Nakon što je malena otišla od njih, samo jednom su se s njom videli i to putem video linka.

- Razgovarali smo samo jednom i odmah sam primetila da je tužna. Prekinuli smo razgovor da se ne rasplače jer je htela da dođe kod nas. Kasnije smo u nekoliko navrata imali nameru da odemo da je vidimo, ali je majka uvek pronašla izgovor da nas odvrati od toga. Govorila nam je da malena ima temperaturu ili tako nešto, a sad mi je jako žao što nismo otišli - zaplakala je žena prisećajući se perioda nakon odlaska devojčice.

Njen suprug je dodao da nisu imali problema s roditeljima malene dok je ona bila kod njih. Naime, ne bi želeli da neko shvati kako o roditeljima devojčice govore ružno.

- Žao nam je našeg zlata i ne znamo kako ćemo podneti ako se joj dogodi ono najgore - govore oboje.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.