MOGU DA IZDRŽE! SRAMNA IZJAVA PLENKOVIĆA NAIŠLA NA OSUDU: Tiče se plaćanja duga VELEDROGERIJAMA
Andrej Plenković, Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

rekli su

MOGU DA IZDRŽE! SRAMNA IZJAVA PLENKOVIĆA NAIŠLA NA OSUDU: Tiče se plaćanja duga VELEDROGERIJAMA

Trebalo bi svima da bude jasno da je neplaćanje za obavljenu uslugu, rad ili robu nešto što je sramota

Objavljeno:

Izjava premijera Andreja Plenkovića da plaćanje duga veledrogerijama nije nešto hitno jer, kako je rekao, "mogu da izdrže", naišla je na oštre kritike dela medija, uz ocenu da je to u najmaju ruku sramota za funkciju koju obavlja.

Takvim izjavama, ističe se u komentaru hrvatskog portala Index, direktno se realtivizuje neplaćanje dugova, što je odavno jedan od glavnih problema hrvatske privrede.

Trebalo bi svima da bude jasno da je neplaćanje za obavljenu uslugu, rad ili robu nešto što je sramota, bar u normalnim društvima, kao što je pođednako sramota ne isplatiti radniku platu ili ne platiti dobavljaču za isporučenu robu ili uslugu.

Na taj načn, dodaje se, stvara se začarani krug neplaćanja, koji ne samo da remeti normalnu privrednu aktivnost nego i ugrožava primanja radnika ii njihovih porodica.

Uz podsećanje da je u Hrvatskoj država daleko najveći poslodavac i najveći kupac, neplaćanjem se stvara problem svima u lancu od kompanija pa sve do radnika.

"I, zaista, država je u Hrvatskoj glavni generator nelikvidnosti. Posebno se to odnosi na državne kompanije, koje uprkos tome što se finansiraju iz državnog budžeta i direktno iz poreza, neredovito plaćaju svoje obaveze", piše portal.

Najveći problem je, ukazuje se, je to što se time stvara i cela kultura neplaćanja, jer oni koji primaju novac od države prvo prinuđenošću, a kasnije samom navikom preuzimaju istu "politiku" poslovanja.

"Šta se može očekivati od društva i nacionalne privrede u kojem ni država ne poštuje preuzete obaveze", pita portal i ukazuje na, kako navodi, poražvajuću činjenicu da je kultura neplaćanja u Hrvatskoj toliko raširena i uobičajena da sam premijer ne vidi problem u tome da država duguje nekoliko milijardi.

A radi se, konstatuje se, samo o dugu prema veledrogerijama, dok je stvaran iznos duga države i državnih kompanija puno veći.

Hrvatska država veledrogerijama duguje više od šest milijardi kuna, zbog čega je jedna od najvećih pre dva dana obustavila isporuku lekova bolnicama.

Bonus video:

02:36

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.