CRKVA PLAĆA STARAČKI DOM 1.000 EVRA MESEČNO SVEŠTENIKU OSUĐENOM ZA PEDOFILIJU: Sudi mu se skoro tri godine!
Optužen još 2018. godine, Foto: Profimedia

JEZIVO

CRKVA PLAĆA STARAČKI DOM 1.000 EVRA MESEČNO SVEŠTENIKU OSUĐENOM ZA PEDOFILIJU: Sudi mu se skoro tri godine!

Bila je ovo lekcija iz veronauke. Ne najkraća, ali značajna

Objavljeno:

Hvarska biskupija mesečno plaća hiljadu evra staračkom domu "Domus Vitae" u Supetru na Braču za smeštaj M.Z., sveštenika kojem se skoro tri godine sudi zbog pedofilije.

Splitsko ga je Opštinsko državno tužilaštvo još 2018. godine optužilo da je u više navrata "nad detetom mlađim od 15 godina izvršio bludnu radnju uz primenu odnosa zavisnosti deteta o njemu (koja mu je podložna kao veroučitelju), čime bi počinio kazneno delo polnog zlostavljanja i iskorišćavanja deteta - polnu zloupotrebu deteta mlađeg od 15 godina" za što je predviđena kazna do tri godine zatvora i da je "počinio bludnu radnju prema istoj žrtvi kad je postala starija (između 15 i 18 godina) ranjivoj zbog njene zavisnosti (koja mu je podložna kao veroučitelju), čime bi počinio kazneno delo protiv polne slobode - bludnu radnju" za što može dobiti do osam godina zatvora.

Suđenje do danas nije okončano, a sveštenik se u međuvremenu preselio s Hvara, gde je služio u vreme počinjenja dela, u Split, pa u Supetar i tamo, zahvaljujući crkvenoj finansijskoj velikodušnosti, utemeljenoj i na proračunskim izdvajanjima, provodi umirovljene dane.

U dogovoru s biskupom Crkva plaća za optuženog sveštenika

O crkvenim uplatama za smeštaj don M.Z. svedoče i izjava Hvarske biskupije koju citiramo u nastavku teksta, dokument koji je polovinom juna meseca prošle godine poslala supetarskom domu kao odgovor na zahtev da uplati tromesečni iznos najamnine: "Poštovani, u skladu Vašoj molbi od 15. juna 2020. i dogovoru sa biskupom Palićem, obaveštavamo Vas da je na Vaš račun uplaćen iznos od 24.000,00 kuna za naredna 3 meseca boravka don M.Z. u domu. Napominjemo kako je nakon primljene uplate potrebno dostaviti račun ovom Ordinarijatu", stoji u dopisu s potpisom don Ivana Jurina, kancelara.

Prema saopštenu državnog odvetništva objavljenom krajem maja 2018. godine "postoji osnovana sumnja da je 21. aprila 2018. godine oko 19 sati u mjžestu na srednjodalmatinskom ostrvu, u župnoj dvorani u nakani zadovoljenja svog polnog nagona svestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao veroučitelju, iskoristio njihovu usamljenost na satu veronauke. Tokom večernje molitve okrivljeni je seo do nje na klupu i milovao je po telu, ali se žrtva uspela istrgnuti i pobegla je s mesta događaja."

Nadalje, Opštinsko državno odvetništvo tvrdi da je M. Z. iz istih pobuda devojku milovao po telu 2017. godine "u staroj crkvi", "tokom školske 2016./2017. godine" neutvrđeni broj puta "dok je žrtva pohađala kao učenica sedmi i osmi razred osnovne škole".

Biskup izrazio "duboko žaljenje i saosećanje"

Informacije objavljivane tih dana otkrivale su da ga je prijavila žrtvina majka te da je hvarski biskup Petar Palić, onaj koji je kasnije odobravao uplate za njegov smeštaj u supetarskom domu, izrazio "duboko žaljenje i saosećanje s osobom koja je doživela zlostavljanje i njenom porodicom. Ujedno, biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloupotrebama koje umnogome narušavaju poverenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice", pisalo se u medijima. Papa je početkom marta ove godine imenovao Ranka Vidovića hvarskim biskupom, dok je Palić preuzeo Mostarsku biskupiju, ali je i "nastavio obnašati ulogu apostolskog direktora Hvarske biskupije".

Pitali smo biskupiju zašto plaća najamninu od hiljadu evra za optuženog svećenika.

"U odnosu prema klericima primenjuju se redovne odredbe Zakonika kanonskoga prava za crkveno-pravno područje. Zakonik kanonskoga prava u kanonu 1350. § 1 propisuje sledeće: 'Pri izricanju kazna kleriku treba uvek paziti da dotični ne ostane bez onoga što je potrebno za njegovo dolično uzdržavanje, osim ako se radi o otpustu iz kleričkog staleža.' Hvarska biskupija ispunjava svoje obvezu i prema kleriku i prema ustanovi u kojoj je smešten, skladno poslovanju te ustanove", stoji u mailu koji nam je stigao iz Hvarske biskupije kao odgovor na pitanja, a potpisuje ga don Ivan Jurin.

Pitali smo ih i smatraju li problematičnim izdvajanje tolike novčane svote za osobu optuženu za delo kakvo je don M.Z.-u stavljeno na teret: "Cenu usluga određuje ustanova u kojoj su osobe smeštene, ne biskupija. Hvarska biskupija, nažalost, nema za sada rešeno pitanje smeštaja starijih i umirovljenih sveštenika", rekoše nam iz biskupije.

Dinamika suđenja je nešto usporena

Crkva mu, dakle, plaća smeštaj kako bi ga dolično uzdržavala u skladu s odredbama Zakonika kanonskog prava, ali što je s državom? Zašto ona nije rešila tri godine star slučaj? Optužnica protiv don M. Z. podignuta je 2018. godine, potvrđena je rešenjem splitskog Opštinskog suda od 3. decembra iste godine. Ponavljamo - 2018.

Opštinski sud u Splitu o navedenom predmetu:

"Dodeljen je u rad sutkinji Magdi Davidović Glumac, rasprava je započela, održano je, prema podacima u sustavu eSpisa, 10 ročišta, oputženom su bile određene mere opreza zabrane približavanja oštećenici i zabrane uspostavljanja veze s njom koje su 26. 6. 2020. ukinute", odgovoreno nam je s Opštinskog suda.

Pitali smo i smatraju li da se suđenje odvija optimalnom dinamikom. Sa suda su nam preneli kako tužiteljka Davidović Glumac vidi da je "dinamika rasprave nešto usporena budući da je rasprava koja je bila zakazana tokom prošlog proleća pomerena zbog pandemijskih restrikcija (po odluci predsednice suda održavale su se samo rasprave najvišeg stepena hitnosti), sledeća rasprava ponovno nije bila održana jer je optuženi smešten u Dom za starije i nemoćne osobe, čijim korisnicima je bilo ograničeno kretanje, rasprava nakon se takođe nije mogla održati jer je optuženi bio COVID-pozitivan ili u samoizolaciji, dok poslednja rasprava nije održana zbog bolovanja tužiteljke, a i branitelj optuženog je bio izvestio sud o njegovom tadašnjem lošem zdravstvenom stanju tako da postoji mogućnost da će biti potrebno veštačenje njegove raspravne sposobnosti. Inače u ovom predmetu su izvedeni svi potrebni dokazi te je preostalo samo još iznošenje odbrane i zaključenje rasprave. Ujedno napominjem da optuženi prilikom očitovanja o optužbi na početku rasprave nije priznao počinjenje kaznenih dela koja mu se stavljaju na teret", informišu nas s Opštinskog suda u Splitu.

Zanimalo nas je i zašto su ukinute mere opreza.

Ukinute mu mere opreza jer se pridržavao obveza

"Mere opreza su ukinute iz razloga što se optuženi u periodu od preko dve godine uredno pridržavao svojih obveza te nije manifestovao bilo kakvu volju za ponavljanjem kaznenih dela prema žrtvi ili opšte za upuštanjem u počinjenje novih kaznenih dela. Stoga, uzimajući u obzir vreme dosadašnjeg trajanja mera opreza u kojem nije zabeleženo ponavljanje bilo kakvih inkriminiranih radnji od strane optuženog prema žrtvi, a naročito uvažavajući činjenicu da optuženik i žrtva više ne žive u istom mestu, kako je to bilo u vreme određenja mera opreza, zaključeno je da su mere opreza u ovom slučaju postigle svoju svrhu te da nema više razloga da se njihovo trajanje i dalje produžava", pišu nam s Opštinskog suda u Splitu.

I dok sa suda najavljuju veštačenje raspravne sposobnosti, mi smo u četvrtak nazvali dom i saznali da je otišao u Split na oftamološki pregled. Interesovali smo se za njegovo stanje i saznali da je dosta dobro i komunikativan. On nam je, pak, u kraćem telefonskom razgovoru odbio dati izjavu. Stoga ćemo vas uputiti na jedan stariji osvrt na njegov lik i delo, iz vremena kada je opisan kao predani maslinar i veliki domoljub.

A sada plaćamo njegov boravak u domu jer, hteli ili ne, finansiramo Katoličku crkvu.

Bila je ovo lekcija iz veronauke. Ne najkraća, ali značajna.

Bonus video:

01:12

Nije blam da ćistiš sam: Mitrovčani se ujedinili u čišćenju smeća

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.