OPREZ PRI VAKCINISANJU MLAĐIH ŽENA ASTRAZENEKOM: Capak upozorio
Krunoslav Capak, Foto: Printscreen/Youtube

oprez

OPREZ PRI VAKCINISANJU MLAĐIH ŽENA ASTRAZENEKOM: Capak upozorio

EMA je zaključila da AstraZenekina vakcina nije povezana s tromboembolijom

Objavljeno: 10:59h

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je da će možda biti potreban oprez pri vakcinisanju mlađih žena AstraZenekinom vakcinom nakon što je Evropska agencija za lekove uočila određene nuspojave vakcine u toj populaciji.

"EMA je zaključila da AstraZenekina vakcina nije povezana s tromboembolijom, ali nisu potpuno isključili njenu povezanost s pojavom koagulacije u svim krvnim sudovima u telu i tromba u venskim sinusima mozga jer se pokazalo da je rizik nešto malo veći od očekivanog, i to posebno za žene mlađe od 55 godina", izjavio je Capak za Novu TV, prenosi Hina.

Komentarišući zaključke EMA o bezbednosti vakcine britansko-švedske kompanije, Capak je istakao da je EMA bila vrlo precizna u zaključku da je reč o bezbednoj vakcini i da su dobrobiti vakcinisanja znatno veće od rizika koje vakcna donosi.

Vezano uz nuspojave kod mlađih žena, EMA naglašava da je i za žene od 20 do 55 godina takođe veća korist od rizika, rekao je Capak i dodao da se sada ipak razmatra hoće li se delimično menjati politika vakcinisanja.

Bonus video:

00:45

Kisić Tepavčević u obilasku punktova za vakcinaciju po istočnoj Srbiji

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.