HRVATSKA PRIHVATA 13 DECE MIGRANATA BEZ PRATNJE: Čeka se samo 1 stvar!
Deca će biti adekvatno smeštena, Foto: Profimedia

INTEGRACIJA

HRVATSKA PRIHVATA 13 DECE MIGRANATA BEZ PRATNJE: Čeka se samo 1 stvar!

Detalji o deci bez pratnje ne otkrivaju se zbog njihove zaštite niti gde će biti smeštena u Hrvatskoj, niti odakle dolaze

Objavljeno:

Hrvatska će prihvatiti trinaestoro dece migranata bez pratnje, 12 devojčica i jedno novorođenče, iz prihvatnih centara na grčkim ostrvima čim prođu sigurnosnu proveru, piše danas zagrebački Večernji list.

Deca će, navodi se, biti adekvatno smeštena i biće im pružena sva potrebna psihosocijalna i druga pomoć.

To tim pre jer je, navodi se, reč o deci istraumatizovanoj ratom i izbeglištvom, kao i boravkom u kampovima.

Deci će biti integrisana u hrvatsko društvo, za šta je obezbeđena i finansijska podrška, s tim da će biti potrebna i pomoć lokalne zajedice.

Hrvatska je jedna od 10-ak država članica EU koje su se odazvale pozivu Grčke, na čijem su tlu deca bez pratnje, a kasnije i Nemačke da se pomogne maloletnicima, čime pokazuje humanost i solidarnost s drugom EU članicom koja je pod najvećim udarom migranata.

Detalji o deci bez pratnje ne otkrivaju se zbog njihove zaštite niti gde će biti smeštena u Hrvatskoj, niti odakle dolaze.

Međutim, statistika pokazuje da većina maloletnika premeštena po državama EU dolaze iz Avganistana (51 posto), iz Sirije (26 posto), iz Iraka (8 posto), iz Palestinskih teritorija (4 posto), iz Somalije (3 posto) i ostalih država (8 posto).

Procedura prihvata devojčica traje od septembra 2019. godine, kad je grčki ministar zaštite građana Mihalis Kristoholidis svim ministrima unutarnjih poslova članica EU, pa tako i hrvatskom ministru Davoru Božinoviću, poslao pismo s molbom za premeštanje maloljetnika bez pratnje iz prihvatnih centara na grčkim ostrvima.

Navodi se da odziv država članica EU ni približno nije odgovarao grčkim potrebama.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.