HLADAN TUŠ U ZAGREBU POSLE VESTI O DONACIJI BREDLIJA: Iznenadili su se kada su čuli NOVU VEST! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscren/YouTube/U.S. Defense System

HRVATSKA

HLADAN TUŠ U ZAGREBU POSLE VESTI O DONACIJI BREDLIJA: Iznenadili su se kada su čuli NOVU VEST! (FOTO)

Ispostavilo se da je katalog opreme i naoružanja bio obiman, ali je džep veoma tanak

Objavljeno:

Potpisivanje ugovora o američkoj donaciji borbenih vozila pešadije "Bredli" M2A2 ODS Hrvatskoj u toj zemlji izvala je talas oduševljenja, kada je objavljena pre par dana. Međutim, ubrzo je usledio hladan tuš kada je saopšteno koliko se uzima vozila, koliko će biti operativno i šta se od opreme uzima. Ispostavilo se da je katalog opreme i naoružanja bio obiman, ali je džep veoma tanak.

Zagrebački Jutarnji list bavio se ovom temom, pa su tako predstavnici Ministarstva odbrane Hrvatske i Sjedinjenih država uspeli da se dogovore da SAD u okviru "Projekta Bredli" doniraju 84 borbena vozila u verziji M2ODS, od kojih bi 62 bila operativna i sa njima popunjen mehanizovani bataljon iz Našica.

Preostala 22 vozila koristila bi se za rezervu i delove. Inače kako je saopšteno ova vozila bez dodatne opreme vrede 20 miliona dolara, a Hrvatska se poptisivanjem sporazuma obavezala da realizuje iporuku i vozila postanu operativna do 2026. kada bi trebalo ispuniti NATO obavezu da mehanizovani bataljon opremljen ovim vozilima u okviru pešadijske brigade bude operativan.

Na početku ovog procesa hrvatska strana podnela je zahtev Vašingtonskoj administraciji zahtev za donaciju 120 borbenih vozila pešadija BVP Bredli M2A2 ODS, da bi zatim zahtev bio smanjen na ukupno 84 od čega 62 operativna.

U ovom poslu Hrvatska ima obavezu da plati remont, opremanje vozila opremom, simulator, dodatnu obuku i rezervne delove, s obavezom da američka strana izađe Hrvatskoj u susret i omogući višegodišnje finanisranje i plaćanje svih obaveza.

Vojska
foto: Printscreen/YouTube

Američki Kongres još je u decembru prošle godine odobrio isplatu 25 miliolna dolara za program Bradli Hrvatska, a sa tim novcem bi američka strana sufinansirala "prvu ratu". U celom poslu velika financijska obveza za MORH je i iznos PDV-a koji će morati platiti na tu donaciju, piše Jutarnji.

Ono što je za sad poznato reče je o guseničarima koji su proizvedeni sredinom 1990 tih prošlog veka i u američkoj vojsci označeni su kao višak.

Vozila se nabavljaju u okviru "Projekta Bredli" koji je pokrenut još 2017. godine kad su Sjedinjene Države Hrvatskoj ponudile mogućnost donacije EDA (Excess Defense Article) vozila kroz finansijsku potporu programa ERIP (European Recapitalization Incentive program). Hrvatskoj je kroz taj program namijenjeno 25 miliona dolara pomoći za zamenu borbenih oklopnih vozila.

Vojska
foto: Printscreen/YouTube

U ovom trenutku Oklopno mehanizirani bataljon u Našicama i Varaždinu opremljene su već zastarelim vozilima BVP M-80, proizvedenim 80-ih godina prošlog veka. Nakon opremanja Bradli vozilima bataljon u Našicama, BVP-ove će koristiti jedino bataljon u Varaždinu.

Iako su se pojavljivale u javnosti razne glasine da bi Hrvatska zbog pandemije, ekonomske krize i zemljotresa mogla odustati od posla, to se neće desiti, ali su neke stvari korigovane.

Vojska
foto: Printscreen/Youtube

Šta je sve poznato

Remont će trajati tri godine i biće obavljen u fabrici Đuro Đaković u Slavonskom brodu. Osim 84 vozila, u paketu ide i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih delova, obuka, razni alati i testna oprema, usluga logističke podrške. Kolika će biti ukupna vrijednost paketa opreme i obuke, biće jasno nakon što Ministarstvo obrane u SAD uputi zahtev sa konačnom ponudom, što bi se trebalo uskoro dogoditi, a nakon toga kreće procedura odobrenja s američke strane i završni pregovori oko ugovora.

Ugovor bi se mogao potpisati sledeće godine. U međuvremenu hrvatska Vlada treba doneti odluku o višegodišnjem finansiranju projekta, a Ministarstvo odbrane će o nabavci obavestiti i zatražiti mišljenje od saborskog Odbora za odbranu.

Stejt Depratment je još 1. decembra odobrio preuređenje 76 Bradli vozila za Hrvatsku i njihovo opremanje opremom vrednom 757 milona dolara. Ono što je poznato za sad jeste da Hrvatska neće uzeti i svu odobrenu opremu i naoružanje.

Od municije odlukom Hrvatskoj su na raspolaganju 84 topa M240, municija za top 25 mm i oko 1.700 raznih vrsta visoko sofisticiranih protivoklopnih TOW projektila. U MORH-u zasad ne otkrivaju koliko će kupiti raketa, ali je gotovo sigurno da će se hrvatski Bradlei biti naoružati radijski vođenim protivoklopnim raketama TOW 2A RF i 2B RF.

Takođe nabavlja se i velika količina municije za top kalibra 25 mm.

Bonus video:

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.