KAKO JE PAO NARKO KRALJ U KOSTARIKI: Aničić osuđen na 13 godina, o izručenju hrvatskom pravosuđu odlučuje sudija!
Hapšenje, Foto: Liveleak printscreen

efikasnost

KAKO JE PAO NARKO KRALJ U KOSTARIKI: Aničić osuđen na 13 godina, o izručenju hrvatskom pravosuđu odlučuje sudija!

U vreme hapšenja, gospodin Miroslav Aničić bio je sam

Objavljeno:

Hrvatski državljanin Miroslav Aničić, osuđen u Hrvatskoj na 13 godina zatvora zbog trgovine drogom, nalazi se u pritvoru na Kostariki, gde će istražni sudija odlučivati o njegovom izručenju hrvatskom pravosuđu, rekao je šef kancelarije Interpola u toj centralnoameričkoj zemlji.

Kostarkanska policija uhapsila je prošle nedelje 45-godišnjeg Aničića pored kuće u kojoj je živeo u Boca Arenalu u provinciji Alejuela, na severu Kostarike.

"U vreme hapšenja, gospodin Miroslav Aničić bio je sam i nije se opirao hapšenju", rekao je Hina Jonathan Gonji Čaves, šef Interpolove kancelarije u San Joseu, glavnom gradu Kostarike.

"Uhapšen je po nalogu Krivičnog suda (Tribunal del I Circuito Judicial) sve dok hrvatsko pravosuđe ne pošalje zvaničnu dokumentaciju o njegovom slučaju, zbog čega je zatražilo međunarodno hapšenje. Hrvatsko pravosuđe trebalo bi, diplomatskim putem, da zatraži njegovo izručenje ", dodao je.

Aničić je osuđen presudom Županijskog suda u Zagrebu od 24. juna 2015. godine, što je potvrđeno presudom Vrhovnog suda od 20. marta 2018. godine.

Osuđen je na 13 godina zatvora.

"Iz dostupne dokumentacije nije jasno od kada je tačno navedena osoba bila nedostupna hrvatskom pravosuđu, ali je 3. septembra 2019. Županijski sud u Zagrebu izdao nalog za izdavanje naloga za hapšenje osuđenika", Ministarstvo pravde Hrvatske rekao je u odgovoru.

Aničić se nalazi u Kostariki, zemlji od 5 miliona ljudi, od 2019. godine, saopštilo je kostaričko Odeljenje za pravosudne istrage.

"Pre šest meseci pokrenuta je istraga o njegovoj lokaciji i moguće hapšenje, koje je usledilo nakon što je otkriven u regionu", navodi se u saopštenju.

Agenti iz lokalne kancelarije Interpola su ga istražili, nadzirali i ušli u trag i uhapsili ga.

Portparol Odeljenja za pravosudnu istragu poslala je 24. februara fotografiju na kojoj se vidi čovek sa lisicama koji ulazi u automobil u pratnji policajca u civilu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova obaviješteno je o Aničićevom hapšenju u ponedjeljak (22. februara).

"Za Interpolom je izdat nalog za hapšenje zbog izdržavanja zatvorske kazne zbog krivičnog dela 'Neovlašćena proizvodnja i promet droga počinjeno u okviru zločinačkog udruženja'", rekla je hrvatska policija.

Sudija u Kostariki trebalo bi da prouči dokumentaciju koja se odnosi na Aničića, kao i zvanični zahtev Hrvatske za njegovo izručenje, nakon čega će odlučiti da li će ga izručiti. Pritvorenik Aničić nije bio dostupan za komentar.

"Slučaj je trenutno na krivičnom sudu u San Joseu. Presuda, kada bude donesena, bit će dostavljena našim kolegama u Hrvatskoj," rekao je šef Interpola Goni Chaves. "Ne znam koliko će trajati sudski postupak, to će zavisiti od razvoja situacije na sudu", zaključio je.

Bonus video:

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.