STIGAO NOVI SOJ KORONE IZ AMERIČKE METROPOLE U HRVATSKU: Poznato je KOLIKO su vakcine efikasne protiv njega!
Korona virus, Foto: Profimedia

novi soj korona virusa

STIGAO NOVI SOJ KORONE IZ AMERIČKE METROPOLE U HRVATSKU: Poznato je KOLIKO su vakcine efikasne protiv njega!

Njujorški soj prvi put se pojavio u uzorcima za testiranje i sekvenciranje prikupljenim u gradu, po kome je i dobio ime, još u novembru prošle godine

Objavljeno:

Kako saznajemo, pored 60 slučajeva soja britanskog koronavirusa i tri slučaja soja Južne Afrike, u Hrvatskoj su otkriveni dva slučaja novog soja.

"Malo se zna o njujorškom soju, o kojem su se pojavile informacije krajem prošle nedelje, osim da se brže širi i da udeo tog soja u Njujorku raste", rekao je Krunoslav Capak ispred nacionalnog štaba civilne zaštite.

Ali ono što je do sada poznato daje razlog za brigu. Ovaj novi soj koronavirusa, nazvan B.1.526, brzo se širi Njujorkom i okolinom i nosi zabrinjavajuću mutaciju koja bi mogla da oslabi efikasnost vakcine, prema mišljenju dva istraživačka tima, navodi Njujork Tajms.

U Njujorku je zabeleženo čak 27% novih slučajeva. Njujorški soj prvi put se pojavio u uzorcima za testiranje i sekvenciranje prikupljenim u gradu, po kome je i dobio ime, još u novembru prošle godine. Ali sredinom prošlog meseca, ovaj soj je činio čak 27% sekvenci virusa Njujorka u bazi podataka za različite sojeve koronavirusa.

Jedno istraživanje novog soja sprovela je grupa istraživača na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech), dok su drugo sproveli istraživači sa Univerziteta Columbia. Niti je još prošao stručnu recenziju niti je objavljen u naučnom časopisu, ali rezultati se poklapaju i sugerišu da je širenje novog soja stvarno, kažu stručnjaci.

"To nisu baš srećne vesti. Ali dobro je znati o tome, jer tada možda možemo nešto učiniti", kaže imunolog Majkl Nusencvig sa Univerziteta Rokefeler, koji nije bio uključen u dotične studije.

A naučnici su otkrili da ova mutacija podriva aktivnost tipa antitela koja proizvode skoro sve vakcine protiv koronavirusa, upozorava dr Nusencvig. On primećuje da će ljudi koji su se oporavili od covid-19 ili oni koji su vakcinisani „najverovatnije moći da se izbore sa ovom varijantom“, ali da bi „mogli lakše da se razbole“. Istovremeno, mogli bi zaraziti druge i tako odložiti postizanje kolektivnog imuniteta.

Bonus video:

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.