VIDELA SAM SVOJU MRTVU BEBU I POLOVINA MENE JE ZAUVEK NESTALA: Potresna ispovest mlade žene koja je preživela PAKAO
Trudnica, Foto: EPA/Francis R Malasig

neverovatno

VIDELA SAM SVOJU MRTVU BEBU I POLOVINA MENE JE ZAUVEK NESTALA: Potresna ispovest mlade žene koja je preživela PAKAO

Pokrenut je zvanični postupak za utvrđivanje mogućih propusta u vođenju trudnoće ili nepravilnosti. Tražena je i izjava lekara.

Objavljeno:

Emisija "Provjereno" donosi šokantan slučaj riječke bolnice. Majci je u KBC Rijeka u 23. nedelji trudnoće rečeno da će joj dete umreti zbog teške anomalije.

Beba sa takvom anomalijom najčešće umire tokom trudnoće, a ako se rodi, živi nekoliko dana. Ne može da diše i nema razvijen veliki mozak. Pustili su je kući s preporukom ili da sačeka krajnji rok ili da ode u Sloveniju i plati 5.000 evra za postupak, koji se, kako je tek kasnije saznala, može besplatno obaviti u Hrvatskoj.

Sve je počelo kada su, posle skoro šest meseci redovne trudnoće, mladom paru javili najgore moguće vesti. Rečeno im je da njihovo dete neće preživeti zbog teških malformacija glave.

Tri lekara iz riječke kliničke bolnice poslali su majku kući bez ikakvih preporuka za dalje lečenje, a usmeno im je rečeno da inducirani porod i pobačaj u toj fazi trudnoće u Hrvatskoj nisu zakonski mogući. Upućeni su samo da abortus izvrše privatno u Sloveniji ili da jednostavno sačekaju krajnji rok, uprkos činjenici da dete nema šanse da preživi.

Slučaj je uvredio zagrebačke kolege. Zbog dijagnoze nespojive sa životom, etički komitet odobrio je prekid trudnoće. Samo dva dana pre Božića rodila je mrtvorođenu bebu.

- Sve mi je prošlo kroz glavu tih nekoliko dana, kada se to događalo. Nismo znali kako dalje. To boli. Ko se ne nađe u takvoj situaciji, ne zna kada vam neko kaže da ćete sačekati još četiri meseca, pogledati stomak i da će na kraju dete biti mrtvo. Teško je to opisati rečima - rekao je suprug za Provjereno.

23. decembra izvršen je postupak. U 19.50 sati. „Rodila sam mrtvorođenu bebu“, rekla je žena. Iz bolnice je puštena dan kasnije, na Badnje veče. Izrazila je želju da dete vidi prvi i poslednji put.

- Uđi unutra, izveli su ga zamotanog. Razmotali su ga u drugoj sobi, a ja sam prvi odstupio korak, skupio hrabrosti da ga pogledam. Udahnula sam, zakoračila napred i pogledala ga. Kao da mu nedostaje polovina mene. I danas se tako osećam. Iako je sve gotovo, idete kući ... Prazan zagrljaj. Majka sam bez deteta - rekla je kroz suze.

- Odmah u subotu napravio sam analizu dostupne medicinske dokumentacije iz koje je vidljiva dijagnoza, ali nema pismene dokumentacije o mogućim preporukama. Čitajući dokumentaciju, očekivao sam takav nalaz u dostupnoj medicinskoj dokumentaciji, ali ga nisam našao - priznao je direktor Ružić.

Pokrenut je zvanični postupak za utvrđivanje mogućih propusta u vođenju trudnoće ili nepravilnosti. Tražena je i izjava lekara.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.