NIKADA NISAM SLUŠAO BALAŠEVIĆA I NE ZNAM ĆIRILICU: Kandidat HDZ za gradonačelnika Zagreba o natpisu BEĆARAC
Kandidat HDZ za gradonačelnika Zagreba, Foto: Printscreen youtube

HRVATSKA

NIKADA NISAM SLUŠAO BALAŠEVIĆA I NE ZNAM ĆIRILICU: Kandidat HDZ za gradonačelnika Zagreba o natpisu BEĆARAC

Davor Filipović je u emisiji naveo da Đorđa Balaševića nikada nije, kako kaže, slušao i da od njega zna samo jednu pesmu

Objavljeno:

Poznati kantautor preminuo je u 67. godini, a sahranjen je danas.

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović prokomentarisao je danas smrt legendarnog muzičara Đorđa Balaševića, koji je danas sahranjen u Novom Sadu.

Davor Filipović je u emisiji "Točka na tjedan" hrvatskog N1 naveo da Đorđa Balaševića nikada nije, kako kaže, slušao i da od njega zna samo jednu pesmu.

Bećarac
foto: Printscreen Twitter, Josip Rečec

"Jedina pesma koju zna je 'Nikad kao Bane'", naveo je kandidati HDZ-a o Balaševiću, a onda je prokomentarisao i natpis "Bećarac" na ćirilici u centralnoj ulici u Zagrebu, koji su doneli okupljeni građani u petak uveče, kada su se okupili u centru grada da bi se oprostili od legendarnog muzičara.

"Nisam video transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba da se koristi službeno pismo. Lično ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni da pročitam", odgovorio je Filipović na pitanje voditeljke o tom natpisu.

Inače, nakon što su se na Trgu slobode u Novom Sadu u petak uveče, kao i ispred kuće legendarnog muzičara okupili brojni obožavatelji pokojnog Đorđa Balaševića kako bi mu poslali poslednji pozdrav, ljudi su se okupili u glavnom gradu Hrvatske.

To veče su i Zagrepčani izašli na ulice i okupili se u centru grada pevajući njegove pesme. Ispred zapaljenih sveća neko je postavio transparent na kome ćirilicom piše: "Bećarac", sa jasnom aluzijom na "Stih na asfaltu", pesmi u kojoj se, između ostalog, kaže:

"Da mi je još jedared proći Ilicom,

Pa da bećarac našvrljam ćirilicom.

Teško da bi drugi mogli rešiti taj hijeroglif,

Al' bi neko znao da sam tu.

Cipelice jedne bele zastale bi i prevele

Stih na asfaltu".

Od Balaševića su se sa tugom oprostile i mnoge javne ličnosti u Hrvatskoj, a među njima i političarke - nekadašnja premijerka Jadranka Kosor i bivša ministarska spoljnih poslova Vesna Pusić.

Velika okupljanja građana u Hrvatskoj na kojima su se oprostili od srpskog muzičara bila su i u drugim gradovima i mestima širom zemlje.

Slavni kantautor Đorđe Balašević sahranjen je danas, 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu porodice i najbližih prijatelja, a na večni počinak ispratili su ga tamburaši uz omiljenu pesmu "Olivera".

Bonus video:

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.