UBIJAO SRBE, A MAJKA MU JE BILA SRPKINJA: Fra Sotona je svojim rukama KLAO SRPSKU DECU!
Fra Sotona, Foto: Photo Kurir

FRA SOTONA

UBIJAO SRBE, A MAJKA MU JE BILA SRPKINJA: Fra Sotona je svojim rukama KLAO SRPSKU DECU!

Miroslav Filipović, poznatiji kao fra Sotona, bio je ustaša, franjevac i jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška

Objavljeno:

Glumac Vuk Kostić glumio je u filmu "Dara iz Jasenovca", u kojem je tumačio lik Miroslava Filipovića, komandanta logora Jasenovac i logora Stara Gradiška.

Miroslav Filipović, poznatiji kao fra Sotona, bio je ustaša, franjevac i jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška.

Odgovoran je za masovne zločine nad srpskim stanovništvom u selima oko Banja Luke.

U vreme njegovog komandovanja od samo četiri meseca u Jasenovcu pobijeno je 20.000–30.000 zarobljenika.

Na čelu ustaške grupe, 7. februara 1942. u selu Rakovica učestvovao je u ubistvu krampovima 52 radnika Srbina, a zatim u selu Drakulić zajedno sa bratsvom samostana Petrićevac je pobio oko 1.500 Srba.

Srbe su lovili i ubijali po okolnim zaseocima. Ukupno je tog dana ubijeno oko 2.300 Srba. Vrhunac divljaštva je bio pokolj šezdesetoro dece, koje su zatekli u školi. Fra Filipović je odvojio katoličku i muslimansku decu, a srpskoj deci su sekli glave. Učiteljica, koja je sve to morala da gleda, poludela je.

Osim fra Filipovića–Majstorovića, u zverstvima i klanjima posebno su se isticala još tri fratra: Brekalo, Matković i Brkljanić. Ovi događaju su detaljno opisani u knjizi hrvatskog istoričara Viktora Novaka „Magnum Crimen".

Mnogi svedoci su rekli da su videli, kako je Filipović svojim rukama ubijao zatočenike. Na suđenju posle rata priznao je da je lično ubio 100 zatvorenika, te da je za vreme njegove uprave likvidirano oko 20-30.000 ljudi. Opisao je da su logoraši sami kopali rovove iznad kojih bi potom stali pa bili redom ubijani udarcem malja.

Nakon rata uhvatili su ga Britanci i izručili jugoslovenskim vlastima. Osuđen je na smrt vešanjem.

Majka mu je bila iz srpskog plemena Radulović.

Obešen je u franjevačkoj odori.

Bonus video:

(Espreso/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.