OPASNO: U Hrvatskoj izolovan BRAZILSKI SOJ KORONE!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

POTVRĐENO

OPASNO: U Hrvatskoj izolovan BRAZILSKI SOJ KORONE!

Ovo je jutros objavljeno

Objavljeno:

U Hrvatskoj je po prvi put prepoznata brazilska varijanta virusa SARS-CoV-2 označena šifrom E484K. To je rezultat rada naučnog tima iz Laboratorije za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković koji vodi dr. sc. Oliver Vugrek.

Kako piše Večernji list, ista ovajlaboratorija je napravila i prvo sekvenciranje novog koronavirusa u proleće prošle godine kada je prepoznato šest lokacija u svetu s kojih je SARS-CoV-2 dospeo u Hrvatsku. Sada, od ukupno 50 analiziranih uzoraka, u jednom uzorku potvrđena je mutacija u proteinu šiljastog nastavka na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, odnosno varijanti B.1.1.28. Povrh toga uz brazilski soj, u analiziranim uzorcima nije potvrđena prisutnost mutacije u protein šiljku na položaju N501Y, odnosno prisutnost tzv. britanskog soja B1.1.7.

- Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, na primer u južnoafričkoj (B.1.351) i brazilskoj (B.1.1.28) varijanti, objasnio je dr. sc. Oliver Vugrek, rukovodilac istraživanja i Laboratorije za naprednu genomiku IRB-a koji je prvi utvrdio postojanje tzv. brazilskog soja u Hrvatskoj.

Podsetimo, brazilski je uz kentski i južnoafrički soj jedan od tri najspominjanija soja novog koronavirusa SARS-CoV-2 koji se krive za naglo izbijanje novog talasa epidemije u brojnim zemljama. Kod nekih cepiva neki od ovih sojeva smanjuju efikasnost pa su sada u toku postupci nadogradnje. - Upravo zahvaljujući informacijama koje nam otkriva praćenje genetike, odnosno mutacija virusa i njegovog ponašanja, stručnjaci mogu ustanoviti zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom, te zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti kod ljudi. Povrh toga, tako je moguće pratiti ima li određeni soj sposobnost izbeći otkrivanju specifičnim dijagnostičkim testovima, te utvrditi ima li određeni soj virusa sposobnost da razvije smanjenu osetljivost na terapiju. Takođe, praćenje genetike koronavirusa omogućava nam da dobijemo vredne informacije o delovanju i trajnosti prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog cepljenjem. Dakle, sve su nam te informacije ključne kako bi se mogli uspešno boriti s koronavirusom i zato trebamo što više sekvencionirati - rekao je dr. Vugrek.

Bonus video:

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.