SKANDAL HRVATSKOG POLITIČARA U PROGRAMU UŽIVO: Slavio OLUJU i USTAŠKI POZDRAV, vređao SRBE! (VIDEO)
Skandalozno, Foto: N1

UŽAS

SKANDAL HRVATSKOG POLITIČARA U PROGRAMU UŽIVO: Slavio OLUJU i USTAŠKI POZDRAV, vređao SRBE! (VIDEO)

Ime mu je Hrvoje Zekanović

Objavljeno:

Hrvatski političar Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista smatra da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" legitiman, a u emisiji Crvena linija na televiziji N1 rekao je da se to ne može upoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj. U razmeni stavova nije želeo da učestvuje ni dvadeset minuta.

- Meni je u neku ruku drago drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi sa Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevat borbene jer je hrvatska vojska u domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobedila u ratu i vas, i sve četnike, oterala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se setite Oluje - rekao je hrvatski političar, obraćajući se dvojici drugih gostiju – Srđanu Mazalici, poslanik SNSD-a u Skupštini RS i Brajanu Brkoviću iz SSP.

Tema emisije je bila to ko su izdajnici, kolaboracionisti, ko ratni zločinci, a ko heroji u zemljama regije? Za primer je uzeto to da je, uprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića. Takođe, i da su uprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav „Za dom spremni“ ustaški i da nije u skladu sa Ustavom, ova obeležja zabeležena su u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I da, uprkos presudama suda u Hagu i zahtevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija da povuče priznanja ratnim zločincima.

Brajan Brković iz Stranke slobode i pravde je, na samom početku, na pitanje zašto se ovakve teme provlače, naveo da ne može da se odmakne od matrica prošlih ratova i da 30 godina kasnije, kao mlad čovek, ne vidi suštinsku volju da se tako nešto promeni. Takve stvari se javljaju kada su potrebni jeftini politički poeni i da se igra na populizam, ocenio je gost Crvene linije. Navodi da se zakoni suspenduju i u Srbiji i u Hrvatskoj kad su u pitanju neki duhovi iz sramne prošlosti. Nadam se da će novi talas promena i novih lica u politici u celom regionu promeniti tu matricu, dodao je.

Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista je na samom početku krenuo oštro i naveo da je „očekivao tako nešto iz Beograda“, ocenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja. „Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banjaluci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o odbrambenom ratu, gde su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BIH napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću poraženi“, rekao je. On tvrdi da je „po zakonu dopušteno“ u Hrvatskoj (ustaški pozdrav) „Za dom spremni“ jer su, kako kaže, HOS bile legitimne jedinice, a „Za dom spremni“ je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme. „Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banjaluci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smešno“, rekao je.

On je kazao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok „u Hrvatskoj to ne postoji“.

Na pitanje šta sa odlukom Ustavnog suda Hrvatske da je uzvik „Za dom spremni“ protivustavan, kaže da ta odluka „ne postoji, i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama“. „Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već pre 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga“, rekao je. Kaže da se to ne može upoređivati sa fašizmom u Srbiji. Za napuštanje Zorana Milanovića komemoracije na kojoj je upotrebljen ovaj ustaški pozdrav, kaže da je „ludost“.

Zločini koji su počinjeni u NDH po monstruoznosti prevazilaze sve zločine, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Skupštini RS. On kaže da se u Hrvatskoj snimao film o Antu Gotovini koji je, kako kaže, vodio operacije u kojima je bilo „1200 ubijenih civila, i 250.000 prognanih“, a da ispada da se ne mogu uručiti povelje Momčilu Krajičniku i Biljani Plavšić koji „nisu komandno bili uključeni u vojnim operacijama“, i kako je istakao – odležali su kaznu i „imaju sva prava kao svi ljudi, po svim međunarodnim pravilima“.

Brković se osvrnuo na, kako je rekao, relativizaciju pozdrava „Za dom spremni“ koju smo čuli u emisiji, navodeći da se vrtimo u začaranom krugu „ko je kriv i čiji su zločini veći“. Političke elite koriste te teme da skrenu fokus sa bitnih stvari, rekao je i dodao da mladi takve stvari prisvajaju, do 20. godine. Kaže da se stvari menjaju kad ti mladi u 25. godini uoče realne probleme, pa im nije bitno ko je iz BiH ili Hrvatske, već nešto drugo. „Prema ovoj retorici koju smo čuli od gospodina iz Hrvatske – ja ne vidim kako išta može da se promeni, a i njihova zemlja ima isti problem kao Srbija, BiH, Crna Gora – a to je odliv mozgova. Mladi ovde ne ide budućnost“, naglasio je Brković.

Nakon toga uključio se Zekanović koji je emisiju napustio uz konstataciju da je rekao da mu je „drago što je čuo ovu suludost sa Istoka“, a pre nego što se isključio iz emisije, poručio je „setite se Oluje“.

Bonus video:

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.