OTVARAJU SE RUPE U ZEMLJI, FILIP UPAO U JEDNU: Nije nimalo naivno, meštani Banovine u strahu
Rupe u Banovini, Foto: Profimedia

TLO SE OTVARA

OTVARAJU SE RUPE U ZEMLJI, FILIP UPAO U JEDNU: Nije nimalo naivno, meštani Banovine u strahu

Geolozi istražuju promene tla na Banovini, a stanovnici su zabrinuti. Analiza je pokazala da će sleganje tla dugoročno da se nastavi

Objavljeno:

Promene tla na Banovini i dalje istražuju geolozi, a danas su stigli prvi podaci. Analiza tla u Brestu Pokupskom gde su se nakon potresa pojavili gejziri i izašao mulj na površinu, pokazala je da će sada da se dugoročno nastavi sleganje tla.

- Ako želimo dugoročno da osiguramo sigurnost ljudi i imovine u Brestu Pokupskom, potrebno je sprovesti te mere sanacije temeljnog tla. Sve idu u smeru povećanja drenažnih svojstava tla i povećanja nosivosti tla - objasnio je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Veće promene opet bi doneo novi jači potres, pa će biti potrebna sanacija.

- Brine nas jer ne znamo kuda ćemo, kako ćemo, s čime ćemo - rekla je Ksenija iz Bresta Pokupskog.

U Mečenčanima se otvorilo 80-ak rupa. Taj kraj je većinom poljoprivredni. Na imanju Filipa Cvitkušića, koji se bavi povrtlarstvom, otvorio se niz rupa. Geolozi kažu da je i Filipova kuća iznad jedne velike rupe, a on je i sam upao u jednu od rupa.

- Pošao sam da ovcama odvezem seno traktorom i prednji točak je samo počeo da tone. Vuča je bila upaljena na traktoru, pa sam uspeo da manevrišem i izađem. Točkovi su propadali, ja sam izašao iz te rupe - prepričava. Kaže da je ispod te manje rupe mogla da se otvori i veća rupa.

Cvitkušić se bavi poljoprivredom i ne može da rizikuje život odlaskom na njive.

- Ja se nadam da ću saditi. Sad, hoće li se te rupe zatrpavati, osiguravati, obeštetiti ako se ne budu te parcele radile... Nešto bi država trebalo da preduzme - rekao je.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.