U Hrvatskoj se pojavio britanski soj korona virusa
Mutacija koronavirusa, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, Ilustracija

mutacija hvata maha!

U Hrvatskoj se pojavio britanski soj korona virusa

Mutacije su nadjene u uzorcima muškarca u dobi od 50 godina i deteta u dobi od 3,5 godina iz Zagreba, kao i 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije

Objavljeno:

U Hrvatskoj je danas prvi put potvrdjena pojava britanske mutacije korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva. U saopštenju se navodi da je britanska mutacija korona virusa B.1.1.7. pronadjena u tri slučaja sekvenciniranjem uzoraka u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Mutacije su nadjene u uzorcima muškarca u dobi od 50 godina i deteta u dobi od 3,5 godina iz Zagreba, kao i 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obavešteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od obolelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. januara sekvenciran je 61 uzorak.

Prema poslednjim podacima Nacionalnog štaba civilne zaštite, u poslednja 24 časa potvrdjeno je 577 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 14 osoba.

Broj aktivnih slučajeva danas je 2.596, medju njima 1.055 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 92. Testirano je 6.829 osoba.

Od početka epidemije, korona virus je potvrdjen kod 236.333 osobe od kojih je dosad umrlo njih 5.238, a oporavilo se 228.499, od toga 296 u poslednja 24 časa.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.