KORONA KRIZA U HRVATSKOJ: Ko odbije vakcinu "Astra Zeneka", moraće da čeka - ne zna se do kada
Ilustracija, Foto: Profimedia

korona čini svoje

KORONA KRIZA U HRVATSKOJ: Ko odbije vakcinu "Astra Zeneka", moraće da čeka - ne zna se do kada

Capak kaže da u procesu odobravanja te vakcine EMA nije smatrala potrebnim uvoditi ograničenje jer se zapravo radi o tome da je u kliničkim ispitivanjima učestvovalo malo starijih osoba

Objavljeno:

Odlučili smo da vakcinu AstraZeneca/Oxford dajemo svima pa i starijima od 65 jer ga je Europska agencija za lekove i registrirala za upotrebu svih starijih od 18 godina. U ponedeljak počinje distribucija prvih već pristiglih 16.800 doza tog proizvođača, a do kraja meseca očekujemo ukupno 156.158 doza, što će udvostručiti mogućnost vakcinisanja u jednom mesecu", kaže direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

"Oni koji se ne žele AstraZenec mogu odbiti i čekati novu isporuku Pfizer/Oxfordskog vakcine ili onog Moderne. U ovom trenutku zbog nedovoljne količine tih doza koje dolaze koriste se za revakcinisanje", objasnio je Capak.

Pitanja koja se postavljaju oko AstraZenece vezano uz njihovu delotvornost kod starijih od 65 godina razlog su što su neke zemlje poput Norveške, Švedske, Finske, Nemačke i Danske odlučile da dok ne dobiju čvršće dokaze o učinkovitosti vakcine za starije, ono će biti rezervirano za mlađe od 65 ili čak 55 godina.

Ipak, Capak kaže da u procesu odobravanja te vakcine EMA nije smatrala potrebnim uvoditi ograničenje jer se zapravo radi o tome da je u kliničkim ispitivanjima učestvovalo malo starijih osoba pa se iz tog "uzorka" nije moglo doći do pravih podataka o učinkovitosti za tu populaciju. Stručnjaci pak neprestano ističu da to nikako ne znači da bi vakcinisanje bilo delotvorno kod mlađih od 65 oko 62 posto, a kod starijih da uopšte nema učinka. Naprotiv, očekuje se slično dejstvo.

Ovih je dana objavljena i informacija da već jedna doza Oxford/AstraZenece pruža zaštitu protiv covida-19 najmanje tri meseca i smanjuje za dve trećine prenos bolesti. Reč je o istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi prošle godine, a rezultati bi se uskoro trebali objaviti u The Lancetu.

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.