ROĐAK POZNATOG POLITIČARA ME UHVATIO ZA GRUDI! Iz straha nisam smela nikome da kažem!
Medicinska sestra i pacijent, Foto: Profimedia

zlostavljanje na poslu U HRVATSKOJ

ROĐAK POZNATOG POLITIČARA ME UHVATIO ZA GRUDI! Iz straha nisam smela nikome da kažem!

Dodaje kako su ovakve situacije posebno neugodne te ostavljaju trajne posledice na sestre.

Objavljeno:

Neke zlostavljaju profesori, a nas znaju seksualno maltretirati pacijenti. Muka mi dođe kad se setim starijeg člana porodice našeg poznatog političara koji je pre nekoliko godina završio u našoj bolnici zbog problema sa srcem.

Priča to medicinska sestra koja je, kao i njene koleginice, imala neugodno iskustvo s muškarcem koga iz profesionalnih razloga ne želi javno imenovati (podaci poznati redakciji 24sata.hr).

Kako slučaj nisu prijavile nadležnima niti su svojim problemima opterećivale svoje bližnje, molile su za anonimnost.

- Kad bih se približila njegovoj bolničkoj postelji, radeći svoj posao, uhvatio bi me za grudi i prostački kometarisao. Od pete do vrha glave prostrujila bi mi jeza od užasa, srama, neugode i nemoći jer ne možete pacijenta pljusnuti kao što bih na ulici sigurno uzvratila da me neko tako uhvati – priča nam medicinska sestra navodeći da je tu situaciju prepričala koleginicama.

- Rekle su mi da nisam jedina, odnosno da je i njima muka ući u tu sobi jer doživljavaju isto poniženje. Taj muškarac može mi biti deda i ne znam uopšte kako mu je tako bolesnom padalo na pamet prostački hvatati sestre – dodala je.

Izložene vređanju

Slučaj nam je potvrdila i doktorka koja je lečila tog pacijenta.

- Koleginice su me upozorile na neugodne situacije od strane dotičnog pacijenta. Kako se radilo o osobi koja je i javnosti poznata, niko se nije usuđivao prijavljivati jer vidite i sami kako danas ljudi komentarišu žene koje su se javile da su bile zlostavljane. U konkretnom slučaju ja sam se postavila kao vojnik, strogo i hladno, kako bih mu dala do znanja da niti ne pomišlja na ispade. Verovatno je bio sa mnom pristojniji zato što sam lekar, ali nema opravdanja za bilo kakvo napastovanje kolegica - pojašnjava doktorka.

Ali, još više zabrinjava to što medicinsko osoblje, odnosno studente, već generacijama upozoravaju na praksi i pre zapošljavanja da će “svašta doživeti na tom poslu”.

- Rad s ljudima znači da se zaista morate pripremiti na svašta. Ali, istina je da je maltretiranje i zlostavljanje kod nas rašireno i, što je još gore, prihvaćeno kao deo posla. Tek sad, nakon što su žene izašle javno s pričama o zlostavljanjima, budi se svest i kod medicinskih sestara da to što doživljavaju nije normalno niti prihvatljivo. Ali, evo, kad već pitate, i ja se sećam da su me kao studentkinjuz upozorili na to – kaže nam ova dobtorka.

Neuračunljivi pacijenti

Prepričala nam je i konkretan slučaj koji je doživela kao studentkinja na praksi.

- Dali su mi da jednom pacijentu izmerim pritisak. Kako se dizala kazaljka, muškarac je sa smeškom komentarisao: ‘Diže se kazaljka, ali diže mi se i još nešto...’ Eto. I šta reći?! Oni koji ovakve stvari ismejavaju i koje su im ‘normalne’ neka zamisle kako bi se osećali da neko ko njihovoj kćeri može biti deda ovako nešto govori – kaže doktorka te dodaje:

- Ne znam uopšte šta reći ljudima koji nisu u našoj koži, a komentarišu kako same ‘izazivamo i tražimo’ pa doživljavamo neugodnosti, verbalno nasilje i poniženje. Naš posao je pomagati ljudima i lečiti ih, za to smo se obrazovale i spremne smo na žrtvu koju posao traži, poput dežurstava praznicima, vikendima, odvojenosti od porodice, kao sad u vreme pandemije, i slično. Sve ostalo je neprihvatljivo.

'Takni me još jedanput i završićeš na hirurgiji!'

Medicinska sestra koja radi u Hitnoj takođe nam je ispričala što je doživela tokom jedne intervencije.

- Bila je zima, sneg i gluvo doba noći. Porodica koja nas je zvala bila je pod dejstvom alkohola. Otac vidno pijanog muškarca pao je, ostao bez svesti i sav je bio izudaran, ali zbog položaja njegovog tela nismo mogli otvoriti vrata. Tad nas je sin uputio na stepenice. Prvi je išao doktor, za njim ja i za mnom pijani sin. U hodu mi je zavukao ruku s unutrašnje strane bedra do međunožja - priča nam vidno uzrujana sestra pri samoj pomisli na taj događaj.

- Htela sam ga pljusnuti, ali odgovarala bih jer bi pao po stepenicama. Umesto toga izderala sam se na njega rekavši da će, ako me još jedom takne, završiti na hirurgiji. On je uzvraćao da ne zna šta mi je i da ništa nije napravio. U odbranu mu je stala i supruga, koja nije videla šta je bilo, ali pojasnila sam joj zašto vičem. Celo vreme hodao je za mnom i unosio mi se u lice, pa sam na kraju ženi rekla neka obuzda muža jer neću odgovarati za svoje postupke - priča nam ova sestra.

Dodaje kako su ovakve situacije posebno neugodne te ostavljaju trajne posledice na sestre.

- Bilo mi je užasno. Grozno sam se osećala i to nikad ne možete zaboraviti. Pri svakoj intervenciji strepite što će se odigrati. Umesto da koncentrirano radimo svoj posao, razmišljamo kakvu ćemo sad neugodnost doživeti. Nisam prijavljivala ništa policiji jer sam bila u fazi promene radnog mesta - pojasnila je.

Zlostavljanje medicinskog osoblja tema je kojom su se bavili i studenti u svojim diplomskim radovima, što znači da su itekako upoznati s ovim problemom. Ali većina pod takvim oblikom zlostavljanja navodi psihičko zlostavljanje od strane nadležnih i kolega, a vrlo se malo spominje seksualno maltretiranje od strane pacijenata. Proverili smo kako na ovu temu gledaju lekari, te jesu li upoznati s ovakvim odnosom pacijenata prema njihovim koleginicama.

- Čini se da ja radim u prenormalnim uslovima, pa se tako nešto ne događa u našoj bolnici ili ja za to ne znam. Ali, u Covid bolnicama je nemoguće da uopće dođe do takvog nečega jer se strogo drži distanca te su radnici oboružani opremom koja ih mora štititi od virusa. Dakle, nema reči ni o kakvom bliskom kontaktu - kaže nam Saša Srića, pulmolog iz Covid bolnice Dubrava.

'Kod nas toga nema'

Dugogodišnja doktorka jedne hrvatske bolnice potvrđuje da ima takvih slučajeva, ali ističe:

- Medicinske sestre, nažalost, doživljavaju svašta. Ipak, one za koje lično znam da su ih pacijenti neprimereno dodirivali, radilo se isključivo o dementnim i starijim pacijentima. Nikad nisam čula da su ostali tako nešto pokušali. Što se verbalnog nasilja tiče, toga niko nije pošteđen.

Predsednik Komore medicinskih sestara Mario Gazić 17 godina radi sa sestrama i kaže da su često verbalno i seksualno zlostavljane:

- Znam za slučajeve, ali one to ne prijavljuju nego istrpe iz straha i srama.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.