KOD KUĆE KRIO ARSENAL ORUŽJA! Šta je prethodilo krvavom piru u Vodicama, sastanak organizovao u skaldištu
Koloper, Foto: Facebook/Branko Koloper

jeza živa!

KOD KUĆE KRIO ARSENAL ORUŽJA! Šta je prethodilo krvavom piru u Vodicama, sastanak organizovao u skaldištu

U e-pošti nije bilo pretnje, niti bilo kakvih naznaka da bi moglo doći do takvog krvoprolića, navodi se u pismu predsednika suda Tomislava Jurline.

Objavljeno:

Branko Koloper, šibenski biznismen koji je ubio četiri osobe, a zatim presudio sebi, zadarskom sudu uputio zahtev za poništavanje stečajnog postupka u deset sati, tačno u vreme kada je zakazao sastanak u skladištu u Šibeniku, a zatim počinio neviđeno krvoproliće.

- Tražio je e-poštom od predsednika privrednog suda u Zadru da poništi stečajni postupak nad njegovom kompanijom!? U pismu se žalio na stečajni postupak i stečajnog upravnika da mu firmu proda u bescenje ... Ovo su reči policijskog inspektora iz istrage s kojom smo razgovarali nakon konferencije za novinare u Šibeniku, koju je održao šibenska policija o neviđenom krvoproliću.

- Bilo je dosta njegovih pisama koja smo izuzeli iz obimne dokumentacije o stečajnom postupku Matkola i činjenica je da se do poslednjeg trenutka nadao da će na osnovu vrednosti svojih nekretnina i pokretnih stvari moći da otplati svoje dugovanja. Ovo su nezvanične informacije, ali imamo informaciju da se on obratio sudu odmah nakon stečajnog postupka u sredu, 27. januara. U Zadru, gde se na samom ročištu nije složio sa iznosom procenjene imovine. Nije pretio Radojki Danek i njen takođe ubijeni suprug nije bio sa njom da je zaštiti, već ju je uvek vozio na sastanke. Da je pretio, uhapsili bismo ga, kao što smo to učinili u dva navrata kada je bio prijavljen za porodično nasilje 2009. i 2018. godine, zatim smo mu oduzeli oružje i ovo kojim je počinio ubistva, kineski kalašnjikov, kao i ilegalno je posedovao pištolj, lovačku pušku, vazdušnu pušku i brojnu municiju - rekao nam je naš policijski izvor.

Nakon informacije da je dan ili dva ranije zatražio poništavanje stečaja, da se žalio Radojki Danek, nazvali smo Trgovački sud u Zadru i na naš upit suda odmah je odgovoreno,

- U vezi sa vašim današnjim upitom, mogu vas vi da policijski inspektor kojeg zovete nije tačan i to u jednom vrlo važnom delu. Branko Koloper je ovom sudu, kabinetu predsednika, poslao e-mail, ali ni dan-dva pre krvoprolića, kako „precizno“ navodi „policijski inspektor“, već je to učinio u subotu, 30. januara 2021, oko 10 sati. Budući da je podnesak poslan na službenu poštu neradnim danom, video sam ga kod kuće oko 19 sati, sasvim slučajno, jer imam običaj da uveče službenu poštu proverim na mobilnom telefonu. Odmah nakon saznanja stupio sam u kontakt sa PU zadarskom, a kasnije i šibenskim policajcima koji su radili na slučaju. U dogovoru sa šibenskim kriminalističkim policajcima, navedenu e-poštu prosledio sam na dve e-adrese u MUP-u Republike Hrvatske, što se lako može proveriti. Inače, bez namere da obelodani sadržaj tog pisma, ono je adresirano stečajnom sudiji i poslato preko kancelarije predsednika suda. U e-pošti nije bilo pretnji, niti bilo kakvih naznaka da bi moglo doći do takvog krvoprolića. Ovo je uobičajeni podnesak, nad kojim postoji stotine stečajnih postupaka. Bilo bi dobro da svi učesnici u postupku povodom ovog strašnog događaja budu vrlo pažljivi i vrlo precizni u svojim izjavama. Ne mogu da kažem, bez uvida u spis, da li je postojao zahtev za razrešenje stečajnog upravnika, takve informacije kasnije vam može dati portparol suda, svakako nakon uvida u spis - navodi se u pismu predsednika suda Tomislava Jurlina.

Naši policijski izvori hronološki su nam objasnili i kako se dogodila tragedija koja je šokirala Šibenčane i mnoge porodice pretvorila u crno. Iz onoga što policija zna, čini nam se da je još uvek neizvesno da li je Koloper došao sa namerom da ubije ili je želeo da o svemu još jednom razgovara, kao što je naznačeno u sudskoj pošti, ali da je bio spreman da počini ubistva, jasno je iz činjenica da je sa sobom nosio automatsku pušku. Naime, sastanak je bio zakazan za deset sati, a tri osobe, stečajna upravnica Radojka Danek, njen suprug i preduzetnik koji je trebalo da uđe u magacin Tonija Šparade, ubijeni su oko 11 sati.

- U automobilu Branka Kolopera pronađeni su i stečajni spisi, ali zbog činjenice da na Ražinama nema kamera, nismo sigurni da li je bio sat vremena sa njima ili je kasnije došao i ubio ih na licu mesta, ispalivši desetine metaka iz automatskog oružja. Posle 12 sati, samo smo ga uhvatili sa kamerom u automobilu, ne u njegovom automobilu, već u automobilu ubijenog 62-godišnjaka, kojeg je poveo možda da ga ne primete u Vodicama, gde je sačekao Tedi Slamić oko 13.23 i ispalio dvadesetak metaka. Na dva kilometra udaljenosti za pola sata ili sat vremena Koloper se ubio automatskom puškom i pronašli smo ga nakon prijave građana posle 18 sati - rekao nam je ovaj policijski inspektor i objasnio zašto je ubistvo u Vodicama prvo otkriveno iako je počinjeno dva sata kasnije.

- Član porodice jednog od ubijenih u Razinama znao je za sastanak u spornom skladištu i kada je video da se član porodice ne javlja, otišao je u Ražine, ponovo nazvao i čuo svoj mobilni telefon iza zatvorenih vrata. Tada je ili video nepomična tela kroz prozor ili se popeo gore - rekao nam je policijski inspektor o stravičnom događaju.

- U 12.56 sati policija je prvo dobila prijavu da je telo 47-godišnjaka pronađeno u Mercedesu u Vodicama. Utvrđeno je da se radi o pucnjavi. U 13.23 sati policija je od Hitne pomoći dobila izveštaj o još tri mrtve osobe. Utvrđeno je da se radi o 42-godišnjakinji, 62-godišnjakinji i 61-godišnjakinji koje su umrle nasilnom smrću i da su na telima imale prostrelne rane. Građanin se prijavio za vozilo za kojim je najavljena potraga, a mrtvo telo osumnjičenog pronađeno je u blizini vozila. Sva tela su prevezena u bolnicu na obdukciju. Krivičnom istragom utvrđeno je da je počinitelj 30. januara nešto prije 11 sati, na području Šibenika, automatskim oružjem, kineskom verzijom kalašnjikova, ubio tri osobe, nakon čega se automobilom ubijenih 60 odvezao do Vodica.

- U Vodicama je parkirao ispred prodavnice u vlasništvu 47-godišnjaka, čekajući ga, a u trenutku kada je odlazio ispalio je rafal rafalno na automobil. Nakon ubijanja 47-godišnjaka, osumnjičeni se uputio prema izlazu iz Vodica. Krenuo je sa puta na makadamski put i oduzeo sebi život iz istog automatskog oružja. Pored upotrebe automatskog oružja, ilegalno je posedovao pištolj, vazdušnu pušku sa optikom i municijom, ukupno 302 komada municije - zvanično je o slučaju rekao šef šibenske policije Ivica Kostanić i takođe potvrdio da se sve dogodilo zbog nerešenih poslovnih odnosa .

Lokalni mediji su odmah nakon ubistava u subotu izvestili da je Koloper vlasnik nekada uspešnih poslovnih pekara, donator mnogih događaja, kako sportskih tako i zabavnih, i da je imao problema sa cenom brašna kod kompanije u vlasništvu Tedija Slamića. Prema ovim navodima, Koloper je Slamiću, ali i bankama, dugovao preko 100.000 kuna, a navodno je imao ukupan dug oko 4,5 miliona kuna. Ali verovao je da njegova imovina i nekretnine i brojne imovine vrede dovoljno i da ih stečajni upravnik koji ju je ubio kao i njen suprug prodaje u bescenje. Drugi ubijeni biznismen, Toni Sparada, navodno je ubijen kada je preko treće strane kupio bivšu Koloperovu imovinu.

- Ma koliko se borio za svoje, nije imao pravo da uzme pravdu u svoje ruke i ubije ih. Koloper nijednog od njih nije prijavio policiji, jer da su postupili po nama - rekao nam je na kraju izvor iz istrage.

Bonus video:

(Espreso.rs/Večernji hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.