HRONIČNI BOLESNICI I STARIJI OD 65 GODINA U VELIKOM PROBLEMU ZBOG NEDOSTATKA VAKCINA: Na red dolaze ZA MESEC DANA?
Ilustracija, Foto: EPA/ANTONIO BAT

HRVATSKA

HRONIČNI BOLESNICI I STARIJI OD 65 GODINA U VELIKOM PROBLEMU ZBOG NEDOSTATKA VAKCINA: Na red dolaze ZA MESEC DANA?

Doze vakcine Pfizer tokom naredne tri nedelje biće smanjene i čuvaće se za revakcinaciju.

Objavljeno:

Do sada je u Hrvatskoj vakcinisano 55.204 ljudi, od čega je 9.747 dobilo drugu dozu vakcine, što znači da je vakcinacija za njih gotova. Potrošeno je ukupno 62.676 doza vakcine Pfizer / BioNTech i 2.275 doza moderne vakcine.

Ali iako se činilo da ništa ne remeti plan vakcinacije, oba proizvođača su stigla loša vest - na neko vreme će smanjiti dogovorene količine, što znači da će vakcinacija onih iz druge faze plana biti odložena za najmanje dve nedelje, ili dok ne budu mogli biti nadoknađeni.dogovorene doze koje neće stići u narednih mesec dana. Inače, sve zemlje EU su u istoj situaciji, pa je vakcinacija bila na dnevnom redu samita Evropskog saveta. Lideri EU zatražili su od kompanije Pfizer / BioNTech da poštuje dogovorenu isporuku vakcina kako ne bi narušili plan vakcinacije EU.

"Moramo da restrukturiramo plan vakcinacije, jer su nam proizvođači smanjili isporuke do kraja februara za trideset odsto. Nismo zadovoljni dinamikom isporuke vakcine jer je to daleko od obećanja. Sigurno ćemo moći da vakcinišemo one koji su primili prvu dozu vakcine nova vakcinacija vakcinom Pfizer / BioNTech, jer je jednostavno nema dovoljno.

Drugim rečima, moramo zadržati doze koje će doći samo za revakcinaciju onih koji su već dobili prvu dozu “, rekao je juče Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. .

Druga faza

Naglasio je da bi se situacija trebala popraviti krajem februara, kada bi mogle stići dodatne količine vakcine Pfizer / BioNTech. A Moderna, koja takođe kasni sa isporukama, najavila je da će to nadoknaditi u februaru, što znači da bi trebalo da stigne više od 11.000 doza, što omogućava nastavak plana vakcinacije. Međutim, ove loše vesti znače da će hrvatski plan vakcinacije protiv koronavirusa biti poremećen, jer je sledeća pošiljka trebala omogućiti početak druge faze vakcinacije, odnosno starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika.

Do sada su zdravstveni radnici i korisnici i zaposleni u staračkim domovima vakcinisani, a vakcinacija osoba starijih od 65 godina tek je započeta. Međutim, s obzirom da će se u narednih nekoliko nedelja isporučivati manje doze vakcine Pfizer / BioNTech, to znači da ono što stigne mora biti sačuvano za one koji su već vakcinisani, odnosno za drugu dozu.

Problem je što će u naredne tri nedelje isporuka tog proizvođača biti manjkava, jer je 18. trebalo da stigne 25. januara, a isporučiće se samo 10 kutija ili gotovo polovina manje. Nakon toga, 1. umesto 18 kutija stiže 1. februara, a isto će biti i 8. februara. Sredinom i krajem februara postoji 19 kutija nedeljno, umesto 20, što je ugovoreno i praćeno nacionalnim planom vakcinacije.

U prvu grupu za vakcinaciju spadali su korisnici i zaposleni u staračkim domovima i zdravstveni radnici. Vakcinisano je 55.204 ljudi, što potvrđuje Capakove reči da ono što dolazi mora se čuvati kao druga doza. Planom je predviđeno da su sledeći stariji od 65 godina, kojih u Hrvatskoj ima oko 761.931, ali za sada nije poznato koliko želi da se vakciniše niti koliko od 45.530 hroničnih pacijenata mlađih od 65 godina.

Upravo će ovaj deo populacije morati da sačeka da stignu veće količine vakcine s obzirom da su za puni imunitet potrebne dve doze. Kako je početak druge faze kasan, treća faza vakcinacije mlađa od 65 godina mora se odložiti.

Planirani plan

"Isporuka je de facto 30 odsto manja, pa ćemo, kako stvari stoje, morati da obustavimo dodatnu vakcinaciju. Ali ako stignu veće količine vakcine Moderna, nastavićemo sa svojim planom", rekao je Capak.

Očekivanje odobrenja vakcine AstraZeneca krajem februara, koju je Hrvatska naložila 2,7 miliona i tada će nedeljna količina biti znatno veća, trebalo bi da se vrati u planirani plan vakcinacije, prema kojem bi do kraja proleća trebalo da se vakciniše oko dva miliona građana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.