HITNO, NAJNOVIJE OTKRIĆE U HRVATSKOJ: Posle zemljotresa na dubini od 10 KM otkriveno nešto GROZOMORNO!
Nova otkrića, Foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/STJEPAN RADIC

NIJE SE DEŠAVALO DO SADA

HITNO, NAJNOVIJE OTKRIĆE U HRVATSKOJ: Posle zemljotresa na dubini od 10 KM otkriveno nešto GROZOMORNO!

Korbar je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekao da se prikaz potresa u okolini Petrinje potpuno razlikuje od potresa u Zagrebu

Objavljeno:

Naučni savetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI) Tvrtko Korbar izjavio je danas da su timovi Zavoda za geologiju skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini, gde postoje dva raseda.

Korbar je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekao da se prikaz potresa u okolini Petrinje potpuno razlikuje od potresa u Zagrebu.

"Zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani, zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja", istakao je Korbar.

On je naveo da su informacije s terena potvrdile da je reč o pomeranju kilometarskih blokova oko Petrinje u smeru ili suprotno od satelita koji je prešao pre i posle po terenu koji je zadesio potres.

“Severozapadni blok pomerio se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok za 30-40 centimetara od satelita.To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomerili metar do dva, pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini", dodao je.

Istakao je da na krškom području ne bi bilo ovakvih manifestacija potresa kao što su velik rupe koje se otvaraju u zemlji, ali bi bilo površinskih pukotina.

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.