HRVATSKA: Otkriven ŠKOTSKI soj KORONA VIRUSA koji je jako ZARAZAN!
Ilustracija, Foto: EPA/Antonio Bat, Profimedia

stiglo i ovde

HRVATSKA: Otkriven ŠKOTSKI soj KORONA VIRUSA koji je jako ZARAZAN!

Vlahoviček je rekao da je analizirano tridesetak sveže prikupljenih uzoraka od kojih je petnaestak bilo sa severa Hrvatske, a ostali iz Zagreba...

Objavljeno:

Analizom uzoraka korona virusa prikupljenih iz raznih delova Hrvatske, za sada nije otkrivena prisutnost engleskog soja koji se širi oko 70 odsto brže od uobičajenog, ali je otkriveno postojanje škotskog soja koji je takođe brzošireći, rekao je za hrvatski portal Index molekularni biolog, prof. Kristian Vlahoviček.

Vlahoviček je rekao da je analizirano tridesetak sveže prikupljenih uzoraka od kojih je petnaestak bilo sa severa Hrvatske, a ostali iz Zagreba.

Dobra je vest da u svih šezdesetak analiziranih uzoraka nismo pronašli nijedan koji bi odgovarao brzoširećem soju N501Y pronađenom u Engleskoj u novembru, ali to, naravno, ne znači da on nije prisutan u Hrvatskoj, rekao je Vlahoviček.

U oko 30 odsto novih uzoraka, naveo je, hrvatski tim je otkrio mutacije koje odgovaraju varijanti virusa pronađenoj u Škotskoj tokom avgusta, za koju je takođe uočeno da se širi brže od virusa pronađenog u ranoj fazi izbijanja epidemije.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.