POĆEO MINUT ĆUTANJA U HRVATSKOJ: Plenković doneo NIZ ODLUKA VEZANIH ZA ZEMLJOTRES
Plenković, Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

2 januar - dan žalosti

POĆEO MINUT ĆUTANJA U HRVATSKOJ: Plenković doneo NIZ ODLUKA VEZANIH ZA ZEMLJOTRES

Vlada je osigurala interventnu pomoć koja će već danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije...

Objavljeno:

Minutom ćutanja za sve poginule u jučerašnjem potresu počela je 33. sednici Vlada Republike Hrvatske. Očekuje se da će biti donesene odluke o hitnoj pomoći potresom pogođenim područjima.

'Nakon još jedne tragedija koja nas je zadesila i u kojoj je poginulo sedam ljudi, izražavam saučešće njihovim porodicama i svim pogođenima. 26 osoba je povređeno, a ruševine se i dalje pretražuju. Donćemo niz odluka vezanih uz ovaj potres, između ostalog odluku o danu žalosti 2. januara. O ovome sam konsultovao i predsednika Republike i predsednika Hrvatskoga sabora. I oni podržavaju ovu odluku', kazao je premijer Plenković.

Vlada će otvoriti račun državne riznice za sve one koji žele pomoći.

'Ovo je prilika da Hrvatska još jednom pokaže svu svoju empatiju i veliko srce što se videlo i moglo osetiti već juče. Preporučujemo da sva ta pomoć ide strukturirano i organizirano putem Civilne zaštite i Crvenog križa kako bi pomoć došla i do najmanjeg sela pogođenog potresom. Pozivamo građane da budu oprezni jer se, navodno, već pojavljuju i neki lažni računi', kazao je Plenković.

Dodao je da je donesena odluka ukidanju propusnica na prostoru čitave Hrvatske, no zamolio je sve da se pridržavaju epidemioloških mera jer se i dalje borimo protiv Covida-19.

'Uz ovo smo imali i niz aktivnosti vezanih uz obnovu Zagreba. Tokom januara očekuju se pozivi kako bi se iskoristilo 683 miliona evra koje smo dobili iz Europskog fonda solidarnosti. Hrvatsku će danas posetiti i Janez Lenarčić, slovenski poverenik nadležan za ovakve izvanredne situacije', kazao je Plenković.

'Na sednici ćemo doneti i odluku o preraspodeli sredstava za zdravstvo. Imamo neutrošenih oko 600 miliona kuna za tu namenu', rekao je premijer.

Podsetimo, nakon što je u utorak posetio najpogođenija područja oko Petrinje, Gline i okolnih mesta, premier Andrej Plenković kazao je da će interventna pomoć od 120 miliona kuna već danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije te istaknuo da slijedi velik posao u obnovi stradalih područja.

Dodao je i da će na sednici Vlade doneti odluku o otvaranju računa, preko kojega će građani moći dati svoj doprinos.

Najviše je novca osigurano za Sisačko-moslavačku županiju - 100 miliona, te po 10 miliona kuna za Zagrebačku i Karlovačku županiju, rekao je Plenković istaknuvši snažnu političku potporu solidarnosti Vlade s pogođenim županijama i sugrađanima.

Premijer je uputio apel građanima koji prikupljaju pomoć za stradale u potresu, da svu materijalnu pomoć usmere Crvenom križu i Civilnoj zaštiti, kako bi pomoć bila ravnomjerno raspoređena na sva pogođena područja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.